Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italiensk premiärministerkandidat misstänks ha fuskat med sitt cv - säger att han studerade i New York men universitetet nekar

Från 2018
Den italienska premiärministerkandidaten Giuseppe Conte
Bild: EPA-EFE

Den tilltänkta premiärministern för den planerade populistiska regeringen i Italien Giuseppe Conte beskylls för att ha framfört tvivelaktiga uppgifter i sitt cv.

Conte är en juridikprofessor från Florens som har arbetat som personlig advokat för Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio. Populistiska Femstjärnerörelsen ingår i den planerade regeringen tillsammans med främlingsfientliga Lega.

Conte uppger i sitt cv att han har uppdaterat sina juridikstudier vid New York University 2008 och 2009, skriver tidningen Guardian.

New York Times rapporterar att en person med namnet Giuseppe Conte inte finns vare sig bland studerandena eller bland de anställda på universitetet. Enligt Guardian finns det också andra oklarheter i Contes cv.

Italienska tidningar har rapporterar om uppgifterna i New York Times, men Femstjärnerörelsen har försvarat Conte.

Rörelsen påpekar att Conte i cv:t uppger att han uppdaterat sina studier, inte att han skulle ha avlagt en examen eller deltagit i vissa namngivna kurser.

Femstjärnerörelsen och Lega föreslog i dag att president Sergio Mattarella ska utnämna Conte till premiärminister, men presidenten fattade inget beslut i frågan i dag utan sköt upp frågan.

Diskussion om artikeln