Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HS: Daghemsbarn och personal besköts med plastkulevapen i Helsingfors

Från 2018
En polisbil.
Bildtext Polisen tillkallades då daghemsbarnen samt personal besköts med plastkulor.
Bild: Yle/Christoffer Kaski

Helsingin Sanomat skriver att daghemsbarn och personal besköts med plastkulevapen medan de var på daghemmet Troolaris gård i Gräsviken i Helsingfors i måndags. Enligt polisen är den misstänka under 15 år gammal.

Händelsen polisanmäldes och en utredning har inletts. Ingen skadades allvarligt.

Daghemmets föreståndare beskriver för Helsingin Sanomat händelsen som upprörande och beklaglig. Också förra veckan träffades en i personalen av en plastkula, men då hann ingen se varifrån den kom. Den här gången lyckades polisen hitta den misstänkta.

- I sådana fall där den misstänkta inte är straffmyndig så handlar utredningen till en början om att fastslå att hen verkligen är under 15 år gammal samt att klargöra om hen verkligen utförde brottet, säger kriminalkommissarie Markku Silén till Yle Huvudstadsregionen.

- Hade det handlat om en straffmyndig så hade antagligen en förundersökning inletts under brottsbenämningen lindrig misshandel, bedömer Silèn.

Då det handlar om någon som inte är straffmyndig görs oftast en utredning, varefter socialmyndigheterna kopplas in.

- Nu och då händer det att någon utomstående träffas av en plastkula, men det är inte så vanligt. Oftare händer det att polisen får anmälningar om plastkulevapen utan att någon har blivit träffad, troligtvis för att man misstar dem för farligare vapen, berättar Silèn.