Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Så här skiljer du en geting från ett bi och en humla

Från 2018
Uppdaterad 24.05.2018 10:13.
Närbild av en geting på berg.
Bildtext Geting
Bild: Yle/Vastavalo:Markus Kauppinen

Getingar och bin är inte alltid så lätta att skilja åt. Den lurviga humlan är lättare att känna igen. Men kan du känna igen en humla bara på ljudet?

I Finland har man noterat 43 getingarter, knappt 200 biarter och 37 humlearter fram till sommaren 2014.

Insektforskare Juho Paukkunen på Naturhistoriska riksmuseet berättar att de olika arterna dessutom skiljer sig mycket från varandra, både vad utseende och beteende beträffar.

Inte att undra på att det kan vara svårt att hålla koll på surrarna.

Getingen känns igen på vingarna

Getingens vingar är i viloläge vikta längs kroppen. Alla finska getingar är svart och gulrandiga. De flesta biarterna har samma färgsättning.

De synligaste getingarna är de sociala getingarna, som skapar ettåriga samhällen med drottningar och arbetare. Våra andra getingarter är solitärgetingar, som bygger egna bon i t.ex ihåliga träd eller i jorden.

Getinglarver äter kött, så arbetarna fångar andra insekter och hämtar dem till boet. De vuxna getingarna lever på nektar från blommor, honungsdagg från bladlöss och andra söta vätskor.

Det finns vissa skillnader i beteendet hos olika getingarter och -individer. Endel exemplar är modigare och kan tränga sig in bland människor, medan andra håller sig på avstånd.

Bina surrar i blommor

Närbild på ett bi som har landat på små gula och rosa knoppar.
Bildtext Bi
Bild: Yle/Vastavalo:Juha Ahvenainen

Bina i Finland är antingen honungsbin eller solitärbin. Honungsbina har hämtats till Finland för honungsproduktion. De är oftast okrafärgade med svarta och vita ränder på bakkroppen.

Hos många solitärbiarter påträffas liknande färgsättning som hos getingar, men de är hårigare. Bina har ändå kortare behåring än humlorna.

Det är mest honungsbin man brukar se surrande bland blommor, eftersom deras larver lever på pollen. Arbetarbina samlar också nektar, att tillverka honung av som näring för vinterperioden.

Humlorna är lurviga

En humla som suger nektar från en liten vacker vinbärsblomma.
Bildtext Humla
Bild: Yle/Vastavalo:Jukka Harjula

Humlorna är lurviga och runda nektarsugare av varierande färg. Många arter har en gul-svart-vitluden bakkropp, men också svart-röda och brun-svarta arter är vanliga.

Honorna har glänsande pollenkorgar på bakbenen. I dem transporteras de runda pollenklumparna till boet. Likadana pollenkorgar finns också på honungsbinas bakben.

Humlorna påminner om honungsbin i fråga om sin näringsanvändning, men de tillverkar inte honung.

Humlorna rör sig också vid mulet och kyligt väder, samt tidigt på morgonen och sent på kvällen. De har alltså anpassat sig bättre till det nordiska klimatet än honungsbina.

Humlans flygljud är oftast lågt surrande.

Här hör du en humla surra inomhus.

Kimalainen pörisee huoneessa

0:37

Artikeln är en svensk version av Heidi Bruckers artikel från 2014 Näin erotat ampiaisen, mehiläisen ja kimalaisen

Diskussion om artikeln