Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Zuckerberg fick svettas i Europarlamentets förhör - duckade för en ilsken Verhofstadts frågor

Från 2018
Uppdaterad 23.05.2018 04:32.
Talesman Antonio Tajani och Mark Zuckerberg under Europaparlamentets förhör.
Bildtext Talesman Antonio Tajanis påpekan om att tiden runnit ut räddade Zuckerberg när han bombarderades med svåra frågor av Guy Verhofstadt.

Redan innan Mark Zuckerberg spatserade in på sitt inplanerade förhör hos Europaparlamentet var planen solklar: dags att säga förlåt.

- Vi tog inte på oss tillräckligt ansvar - oavsett om det handlar om fake news, utländsk inblandning i val eller utvecklares missbruk av personers data. Det var ett misstag och jag ber om ursäkt, lydde ett uttalande skickat till AFP innan förhöret.

Zuckerberg förhördes i ett par timmar av europarlamentarikerna. Det hela hör till hans ursäktskampanj till följd av skandalen med Cambridge Analytica. Efter ett två dagarlångt förhör i Washington är det nu dags för Bryssel.

Zuckerberg anlände till förhöret med ett leende på läpparna och verkade vara vid god sinnesstämning. Innan frågestunden inleddes gick han runt rummet och skakade händer med flera europaparlamentariker.

Parlamentets talesman Antonio Tajani inledde förhöret med att långt anförande som behandlade faror med sociala medier och bolagens ansvar.

Zuckerberg fick sedan introducera sig själv och hålla ett kort anförande, som innehöll den redan i förhand utgivna ursäkten.

Demonstranter protesterar mot Facebook.
Bildtext Demonstranter i London protesterar mot Facebook.

Efter att ha sagt förlåt började Zuckerberg metodiskt berätta för parlamentarikerna exakt vad Facebook kommer att göra för att förhindra en liknande skandal som den kring Cambridge Analytica.

Efter att ha räknat upp åtgärderna fortsatte Zuckerberg med att berätta om hur Facebook ska förhindra utländsk inblandning i val.

"Vi har gjort ett bättre jobb"

På punkten om utländsk inblandning i politiska val ansåg Zuckerberg att Facebook gjort ett bättre jobb än 2016. Han räknade upp det franska presidentvalet som ett exempel.

Han påpekade också att Facebook allt mer vänder sig till AI (artificiell intelligens) för att filtrera bort falska konton. Han uppgav också att desinformation på sociala medier inte behöver vara politiskt motiverat utan kan även vara ekonomiskt motiverat.

Hela Zuckerbergs anförande gick smidigt och han uttryckte sig väl, men efter det började parlamentarikernas frågor hagla in och det stod klart att frågorna var på helt annan nivå än i förhöret i Washington.

Svåra frågor

Den tyska politikern Manfred Weber tackade för ursäkten och frågade Zuckerberg om Facebook kan garantera att en skandal som Cambridge Analytica inte kan ske igen.

Brittiska Syed Kamal ville veta mer om skuggprofiler - varför och hur Facebook samlar in data på människor som inte använder Facebook.

- Hur undviker jag att Facebook samlar in mina data - måste jag vara utan internet? Kan jag se de data ni samlar in om mig?

En av mötets mest inbitna frågeställare var Guy Verhofstadt som hade flera frågor kring Facebooks vilja att följa den nya europeiska dataskyddslagen.

Verhofstadt ville veta om Zuckerberg är kapabel att fixa alla problem på Facebook, om de tänker följa dataregleringen i EU och om Facebook tänker samarbeta med myndigheter för att påvisa att bolaget inte är ett monopol.

Verhofstadt påpekade också att Facebook har samlat bort data från europeiska servrar och flyttat dem annanstans trots att det är olagligt.

Nigel Farage ville veta varför sidvisningar hos konservativa politiker minskat.
Bildtext Nigel Farage ifrågasatte Facebooks neutralitet och frågade om bolaget censurerar konservativa politiker på Facebook.

Försvunna konservativa sidor

Philippe Lamberts ställde sex frågor. Han ville bland annat veta om Facebook kommer att tillåta ett läge som gör att användare kan välja bort riktad marknadsföring.

Brittiska Nigel Farage vände frågorna till det politiska och undrade varför människor på den politiska högern har tappat siffror och sidvisningar på Facebook. Han nämnde också att konservativa sidor tagits bort från Facebook.

- Det här är människor med fredliga åsikter och dit hör bland annat jag. Jag talar inte om extremism. Jag talar om människor som har åsikter som delas av många. Vem avgör vad som är acceptabelt? Vilka är de faktagranskare ni har? Var är transparensen?

Flera frågor från flera olika parlamentariker behandlade Facebooks monopol, om plattformen är neutral, hur och när Facebook kommer att följa den nya dataskyddslagen, manipulation av utländska val, censur och fake news.

Artificiell intelligens löser många problem

Det var en nervös och något rodnande Zuckerberg som började svara på parlamentarikernas frågor.

Zuckerberg tog flera gånger upp AI som lösningen på många av problemen som parlamentarikerna ställde frågor om.

Enligt honom har Facebook börjat utveckla allt mer AI-verktyg som flaggar innehåll och att Facebooks växande antal anställda leder till att terrorrelaterat innehåll, hatretorik och mobbning upptäckts och tar bort snabbare.

- Vårt mål är att utveckla AI-system som kan granska innehåll allt mer. Men vi kommer aldrig att vara perfekta och de verktyg vi kommer att använda kan användas av andra människor till motsatta syften, sade Zuckerberg.

Zuckerbergs argument kring fake news bottnade i att bolaget tar bort annonser på sidor som sprider falskt innehåll och att falska konton upptäcks med nya system som identifierar dem innan de registrerats.

- Vi kämpar hela tiden med att identifiera falska konton men jag kan säga att just nu finns det bara en ensiffrig procentenhet falska konton på Facebook.

Artificiell intelligens.
Bildtext Facebooks lösning på många problem verkade vara artificiell intelligens.
Bild: Valeriy Kachaev

På frågan om vem som granskar fakta för Facebooks räkning svarade Zuckerberg:

- Vi är offentliga med vem som granskar fakta på vår sida. I praktiken syns det här på en nyhet om ett antal faktagranskare bekräftat att nyheten är sann.

Reglering och dataskyddslagar

När det kom till frågor om Facebook bör regleras vände sig Zuckerberg till argumentet att reglering kan vara riskabelt för unga innovatörer och gynnsamt för de stora bolagen.

- Det är viktigt att se till att man reglerar på rätt sätt. Ramverken här måste vara flexibla och tillåta innovation. Det får inte hindra innovation och uppstartsföretag.

Under förhöret ställdes flera frågor kring den nya europeiska dataskyddsförordningen GDPR som träder i kraft om tre dagar. Flera parlamentariker frågade om Facebook kommer att hinna uppdatera sig i tid för den här ändringen.

Mark Zuckerberg lämnar Europaparlamentet efter att ha grillats med svåra frågor.
Bildtext Mark Zuckerberg lämnar Europaparlamentet efter förhöret.

Enligt Zuckerberg kommer Facebook att hinna med. Han uppgav att Facebook redan arbetat länge för att se till att alla linjer i dataskyddsförordningen följs av bolaget.

- Vi väntar oss följa GDPR inom tre dagar. Vi rullar ut nya inställningar hela tiden. Många européer har redan fått dem, men hittills har vi gett dem möjligheten att avfärda dem. Snart måste de gå igenom de här inställningarna för att fortsätta använda Facebook.

"Vi är stolta över det här"

Zuckerberg verkar inte anse att Facebook är ett monopol. Han sade att det just nu finns åtta andra meddelandetjänster än Facebook som många använder men det blev oklart om han ser dem som konkurrenter.

- Det dyker upp nya konkurrenter hela tiden vilket gör att vi blir tvungna att uppdatera vår tjänst hela tiden för att hålla oss fräscha. Annonsörer har flera alternativ än oss.

Zuckerberg valde också att tillägga att Facebook hjälper de små företagen också.

- 70 miljoner små företag runt världen använder Facebook för att nå konsumenter och anställer mer människor på grund av våra verktyg. De når ut till kunder som bara de stora bolagen tidigare kunde nå. Vi hjälper dem att nå ut och det är vi stolta över.

Skattefrågorna fick ett kort svar:

- Vi har alltid betalat skatt.

Svaret fick tillägg av Zuckerberg när han informerade parlamentarikerna om att Facebook investerar mycket i Europa och på det sättet hjälper ländernas ekonomier och bidrar till innovation.

Politiken på Facebook

Nigel Farages fråga om Facebooks censurering av politiskt konservativa människor fick också ett svar.

Enligt Zuckerberg beror minskande sidvisningar och siffror hos högerinriktade politiker på Facebook inte på censur.

- Facebook handlar om att alla får dela sina idéer och det är viktigt att vi tillåter en bred politisk diskurs.

Förändringarna som Farage anser sig ha observerat beror enligt Zuckerberg på förändringar i plattformen.

- Vi har gjort ändringar i år som gör att nyheter och politiskt innehåll syns mindre på nyhetsflödet. I stället ser man mer av familj och vänner.

Zuckerberg motiverade det här med att hävda att forskning antyder att desto mer man ser av människor man bryr sig om desto mer påverkas ens hälsa positivt.

- Minskningen i visningar siktar inte på någon specifik aktör, sade Zuckerberg till Farage.

Mark Zuckerberg grillades av Europaparlamentet.
Bildtext Det hettade till under förhöret när det påpekades att vissa frågor stod obesvarade.

Kamal tryckte upp Zuckerberg mot väggen

Mot slutet av förhöret hettade det till rejält i salen när det påpekades att Zuckerberg inte svarat på Kamals fråga om skuggprofiler vilket fick Zuckerberg att flina nervöst.

- Vi kommer snart att lansera en funktion som rensar historik från webbläsaren. Angående frågan så samlar vi av säkerhetsskäl in data av människor som inte är inloggade. Vi gör det för att förhindra dålig verksamhet. Det har varit ett stort tema i dag och vi gör det för att stänga ute dåligt innehåll. Så genom att veta hur människor använder systemet gör vi så här...

Men Zuckerbergs svar dög inte för Kamal som valde att trycka upp honom mot väggen.

- Men om du inte är en Facebookanvändare, hur stoppar man då denna data från att överföras?

Zuckerbergs stammade hastigt fram ett svar och försökte sedan hoppa vidare till nästa fråga.

- På grund av säkerhetsskäl anser vi att det är viktigt att vi samlar in denna information. Fanns det andra frågor som vi ville behandla?

Därefter hoppade Zuckerberg genast vidare till ett lättare ämne och började prata om Cambridge Analytica och hur Facebook ska hantera appar i framtiden - ett ämne som han redan behandlade i sitt öppningsanförande.

Centerledaren Guy Verhofstadt från Nederländerna i Europaparlamentet i Strasbourg.
Bildtext Guy Verhofstadt ilsknade till i slutet av förhöret.
Bild: EPA/Patrick Seeger

"Jag fick inte ett enda svar"

Efter att ha pratat på om applikationer och Cambridge Analytica upptäckte Zuckerberg plötsligt att förhöret hade gått in på femton minuters övertid.

- Vi har gått femton minuter på övertid. Jag inser att det fanns många specifika frågor jag inte hann svara på. Jag tror jag hann svara på de flesta ämnen och jag kommer att se till att vi följer upp de här frågorna med er.

Då påpekades det att Guy Verhofstadts ena fråga om Facebook använder sig av data som samlats in från Whatsapp stod obesvarad vilket ledde till att ännu en ilsken röst höjdes.

- Kommer du att tillåta användare att välja bort riktad marknadsföring? Jag frågade dig sex frågor och fick inte ett enda svar, sade Phillippe Lambert.

- Jag ser till att vi följer upp de här frågorna och ger er svaren, svarade Zuckerberg efter en stunds tvekan.

Den spända stämningen i salen fick Antonio Tajani att hoppa in och erbjuda en lösning.

Zuckerberg flydde Verhofstadts vrede

- Jag tror att alla kan skicka sina frågor till dig och du svarar dem inom ett par dagar, föreslog talesmannen.

- Jag tror alla kan ge sina frågor skrivna nu, vi är väl förberedda, sade en ilsken Guy Verhofstadt.

Verhofstadt föreslog att Zuckerberg skulle skicka skriftliga svar till parlamentarikerna.

- Här fanns många specifika frågor som jag vill ha svar på! Däremot är jag mycket nervös för den här modiga nya världen där tiotusentals människor kritiserar oss och avgör vad som är fake news eller inte, fortsatte Verhofstadt, uppenbarligen med syftning till de faktagranskare som Zuckerberg nämnde i sina svar.

Efter Verhofstadts utbrott räddades Zuckerberg av Tajani som påpekade att tiden tagit slut och att en del av deltagarna skulle flyga vidare.

- Det flyger inga flyg, det strejkas i Frankrike, ljöd en röst i rummet då.

Mötet slutade med ett beslut om att Zuckerberg skulle leverera skriftliga svar på de obesvarade frågorna inom de närmaste frågorna.

Facebooks grundare lämnade salen något rödare i ansiktet än tidigare.

Diskussion om artikeln