Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vasa Sport anlitar mental tränare: ”Ingen tvingas till något”

Från 2018
Vasa Sport-spelare firar, hösten 2017.
Bild: Emil Hansson / All Over Press

Lasse Norrgård är ny mental tränare i ishockeyligalaget Vasa Sport. Jag försöker lära spelarna att klara av en hel säsong av press, säger Norrgård till Yle Sporten.

– När man pratar om resultat, oavsett om det är inom idrott, musik eller annat, så måste man se individen bakom.

Lasse Norrgård lägger fram den grundläggande mentalträningstesen när Yle Sporten ringer upp honom på tisdagseftermiddagen. En timme tidigare har Vasa Sport meddelat att Norrgård, utbildad mental- och persontränare, förstärker tränarteamet.

Vasabon Norrgård betonar att han talar i allmänna ordalag eftersom arbetet med Sport inte ännu börjat. Under sommaren kommer han att träffa laget och skapa spelarprofiler bland annat på basis av intervjuer.

– Det här en process och jag kommer att finnas som stöd för såväl spelare som ledarteamet. En viktig detalj är att ingen tvingas till något. Det här är ett extra verktyg för spelare när de känner att de har behov eller intresse, beskriver Norrgård uppdraget.

– Jag utgår alltid från individen, i det här fallet i första hand spelaren, och försöker lära honom att klara av en hel säsong av press. Att han behåller lugnet, undviker stressmoment och balanserar energinivåerna.

Press på flera olika nivåer

Sportchefen Markus Jämsä konstaterar i ett pressmeddelande att Sport vill hänga med i utvecklingen och knyter därmed till sig Norrgård med ett ettårigt kontrakt.

– Han är en medlem i tränarteamet, vars kunnande i mentala frågor finns till förfogande för såväl tränarna som spelarna, säger Jämsä.

Om man börjar bearbeta motgångar först när de knackar på dörren är det för sent

― Lasse Norrgård

Norrgård, som också samarbetat med bland annat Vasa IFK:s fotboll, kommer att medverka i 1-2 träningar per vecka. Merparten av FM-ligaklubbarna har i dagsläget anställda mentala tränare.

– Det har blivit ganska normalt på liganivå att ha en mental tränare i bakgrunden. Då man ska prestera på hög nivå hela tiden skapas press på flera olika nivåer. Det försöker vi nu balansera.

Sport slutade sist i ishockeyligan förra säsongen och sparkade chefstränaren Tomek Valtonen. Ari-Pekka Pajuluoma kommer att axla huvudansvaret nästa säsong.

Sport hade en väldigt svår säsong i fjol. Är det så att din hjälp behövs mer vid motgångar än framgång?

– Man bearbetar motgångar i väldigt god tid för att vara beredd. Om man börjar bearbeta motgångar först när de knackar på dörren är det för sent, svarar Norrgård och betonar att han pratar i allmänna ordalag och inte specifikt Sport.

Norsk U20-kapten ny anfallare

Sport offentliggjorde också två nya kontrakt i dag. Den norska juniorlandslagskaptenen Gustav Willman Borvik, 19, kommer till Vasa från Luleå, där anfallaren gjorde SHL-debut förra säsongen.

Toivo Pennanen, 20, vann backarnas poängliga med saldot 4+8=12 på 13 matcher när KalPa korades till finländska A-juniormästare i våras. Kontrakten är av modellen 1+1 år.

– Båda spelarna ger truppen bredd och kamp om spelplatserna. De är unga, lovande spelare som vill framåt, och vi försöker genom hårt arbete i vardagen utveckla dem till etablerade spelare i vårt lag, säger sportchefen Jämsä.

Diskussion om artikeln