Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Strålande stavbesked: Saga Andersson försökte på rekord direkt – Wilma Murto gör comeback

Från 2018
Uppdaterad 23.05.2018 06:12.
Saga Andersson och Wilma Murto.
Bildtext Saga Andersson och Wilma Murto.
Bild: All Over Press / Yle

Stavhopparen Saga Andersson har stått för en väldigt hoppingivande säsongsinledning. I årets första tävling utomhus i Jyväskylä klarade storlöftet 433. "Mer än ivriga" Wilma Murto är i sin tur tillbaka på tävlingsbanorna på söndag.

Saga Andersson hör till de största framtidsnamnen inom finländsk friidrott just nu. Hon har hört till världens främsta stavhoppare i sin åldersklass en längre tid och är ett klart medaljhopp i junior-VM i Tammerfors i juli.

I kväll inledde hon utomhussäsongen i Jyväskylä – och gjorde det riktigt prima. Esbo IF:s 18-åring klarade öppningshöjden 403 i andra försöket, men tog sedan 423 och 433 genast i första.

Andersson begärde därefter upp ribban på 445, tre centimeter över hennes personliga rekord, vilket visade sig vara för mycket denna gång. 445 är samtidigt kvalgränsen till senior-EM i Berlin.

Saga Andersson och tränarpappan Björn Andersson har inför säsongen (bland annat i Sportmagasinet) pratat om att kapaciteten finns för högre höjder, och öppningstävlingen gav svar på tal.

Förra säsongen tog det Andersson nio tävlingar att överskrida 433. Sammanlagt gjorde hon det tre gånger i fjol och ytterligare tre gånger i vintras.

Ivrig Murto tillbaka

Fler trevliga blåvita stavnyheter kommer från Salo. Juniorvärldsrekordamen Wilma Murto är redo att återvända till tävlingsbanorna efter sina problem framför allt med foten.

Murto brottades med skadebekymmer stora delar av förra året men lyckades trots det vinna U20-EM-brons i Italien i juli – i sin enda tävling för sommaren. Efter det har hon inte tävlat alls, men nu är det dags igen.

– Jag är mer än ivrig, skriver Murto på Instagram. Tiden efter min senaste tävling har inte varit enkel på något sätt och jag har haft mer än tillräckligt många gropar på vägen.

19-åringen flyger hem från ett träningsläger i Formia i Italien i morgon och deltar i sin förening Salon Vilpas tävlingar på hemmaplan på söndag.

Diskussion om artikeln