Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bensinmacken i Näse i Borgå flyttar kanske till Ensbacka

Från 2018
ABC-stationen i Näse maj 2018
Bildtext ABC-stationen i Näse.
Bild: Yle/Stefan Härus

Varuboden-Osla har inte fått nytt miljölov för Näse ABC. I stället för att göra ett nytt försök funderar man på att flytta macken till ett nytt ställe, skriver tidningen Uusimaa.

I november rapporterade Yle Östnyland om att Högsta förvaltningsdomstolen hade gett avslag på Varuboden-Oslas (VBO) ansökan om nytt miljötillstånd för Näse ABC.

Processen började 2014 då Borgå stad inte beviljade nytt miljölov för bensinmacken, eftersom den ligger på ett grundvattenområde.

VBO överklagade, men både Förvaltningsdomstolen och Högsta förvaltningsdomstolen höll med Borgå.

Ensbacka anslutningsparkering i Borgå
Bildtext Borgå funderar på att förstora anslutningsparkeringen i Ensbacka.
Bild: Yle/Stefan Härus

Efter avslaget var det oklart om VBO skulle ansöka om miljölov på nytt eller inte. Nu skriver tidningen Uusimaa att man åtminstone ännu inte har lämnat in någon ny ansökan.

I stället funderar VBO på att flytta bensinmacken. Man sneglar bland annat på korsningen av Västra Mannerheimleden och Gamla Helsingforsvägen, där Ensbacka anslutningsparkering finns.

Borgå stad har planer på att eventuellt förstora parkeringsområdet. Yle Östnyland frågade stadsplaneringschef Eero Löytönen vad han tycker om VBO:s tanke om att flytta bensinmacken.

– Det skulle kunna vara en bra lösning om det bär sig ekonomiskt, säger Löytönen.

Karta över Borgå
Bild: Yle

Enligt Eero Löytönen får det inte kosta staden hur mycket som helst att utveckla anslutningsparkeringen.

Därför har man funderat på att försöka få in privata aktörer som skulle kunna erbjuda någon typ av service intill anslutningsparkeringen. Samtidigt skulle det hjälpa staden på traven då det kommer till ekonomin.

– En ABC eller något motsvarande skulle eventuellt kunna passa in, säger Löytönen. Ekonomin är en stor fråga för staden.

Enligt honom håller konsulter på och räknar ut hur mycket de olika alternativen för att utveckla anslutningsparkeringen skulle kosta.

Tanken är att beslutsfattarna ska få ta ställning till saken i höst.

Diskussion om artikeln