Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Tre unga danskar fick nog av fiolgnissel och kom att förändra ett helt land - Mercur är storyn om piratskepp och piratradio

Från 2018
Radio Mercur. Huvudpersonerna Flemming Vestergaard (Andreas Jessen), Anne-Marie Jensen (Neel Rønholt) och Jan Irsinger (Jon Lange) kör röd sportbil.
Bildtext Radio Mercurs huvudpersoner.
Bild: Yle Kuvapalvelu, kuvapalveluyle.fi

I slutet av 50-talet fanns det två radiostationer i Danmark. Båda spelade bara klassisk musik. Ungdomarna hatade naturligtvis det statligt tvångsmatade fiolgnisslet.

Räddningen kom den 2 augusti 1958 i form av piratradiostationen Radio Mercur som sände från ett fartyg på internationellt vatten i Öresund.

Radio Mercur. Fest när radiomänniskorna skålar.
Bildtext Skål för rock n'n roll!
Bild: Yle Kuvapalvelu, kuvapalveluyle.fi

Förebilden var den 1933 grundade Radio Luxembourg som var föregångaren för piratradio och kommersiell radio. Antennen var främst riktad mot Storbritannien och Irland och de rock- och popartister som spelade på kanalen kunde vänta sig en given framgång.

Ungdomarna satt med öronen fastklistrade på Radio Luxembourgs frekvens när Elvis Presley, Paul Anka, The Beatles & co. effektivt tog kål på Beethovens och Mozarts dammiga arv.

Drömmen om en egen rockradio

Tv-serien Mercur handlar om tre unga rockentusiaster som fått nog av den statliga radioföroreningen. Flemming, Anne-Marie och Jan besluter sig för att grunda en egen piratradiostation som ska spela rock ‘n’ roll.

Rikemanssonen Jan bor med sin mamma och driver en skivbutik där den unga Flemming köper sina sjutumssinglar med Chuck Berry. Men affärerna går inte så bra när de nya fräcka artisterna inte spelas i radion.

Flemming bor hemma med sina föräldrar och studerar juridik. Däremellan dricker han pilsner och umgås med sin flickvän Gitte.

Radio Mercurs grundare med flickvän. Gitte (Stephania Potalivo) & Flemming (Andreas Jessen).
Bildtext Flemming och hans flickvän Gitte träffar självaste Tommy Steele.
Bild: Yle Kuvapalvelu, kuvapalveluyle.fi

Den ensamstående mamman Anne-Marie är i sin tur trött på att städa och koka kaffe på kontoret där hon arbetar som sekreterare. Hon vill åstadkomma någonting meningsfullt och samtidigt få smör på brödet där hemma.

Sändningstillstånd går förstås inte att få, men de hittar en lucka i lagen: Lagens långa arm kan inte röra radiosignaler från internationellt vatten.

De skramlar ihop pengar för en sändare och ett fartyg och lägger nålen på skivtallriken.

Den riktiga Radio Mercur sände 1958-1962

Serien Mercur baserar sig på verkliga händelser. Den riktiga Radio Mercur var aktiv under några viktiga år i skiftet mellan 50- och 60-talet. I december 1958 vände man antennen mot Sverige och gjorde program på svenska för Malmöregionen.

På webben kan man hitta bilder på den riktiga Radio Mercur som sände från havet.

Myndigheterna kunde inte tolerera att den unga publiken själv kunde välja vad den ville lyssna på för flams så med nitiskt förbudsiver såg man till att införa en lag som förbjöd den här sortens piratradio.

Radio Mercur tystnade den 31 juli 1962 kl 23.59.30.

Polisen hissade ner fartyget Lucky Stars libanesiska flagga, bogserade bort fartyget och skrotade sändningsapparaturen.

Flemming Vestergaard (Andreas Jessen).
Bildtext Riktiga Radio Mercur sände 1958-1962.
Bild: Yle Kuvapalvelu, kuvapalveluyle.fi

Dejligt danskt drama

Mercur är inte bara en berättelse om radio utan också om homosexualitet, ensamförsörjare, besvikna föräldrar och ansträngda relationer.

Serien har ett avslappnat danskt grepp och man får höra rikligt med den tidens stjärnor såsom Tommy Steele, Ib Glindermann, Nina & Frederik, Raquel Rastenni och Alice Babs.

Adam Price som står för idén till serien har tidigare gjort bland annat serien Borgen.

Anne-Marie i tv-serien Mercur.
Bildtext "I fought the law and the law won."
Bild: Yle Kuvapalvelu, kuvapalveluyle.fi

Mercur hittar du på Yle Arenan den 25.7 där alla avsnitten finns att se på i 180 dagar. Mercur sänds också på Yle Teema onsdagar till fredagar klockan 20:00.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln