Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Helgen när Sjundeå växer med det dubbla - Sjundeå Cup lockar sextusen handbollsvänner

Från 2018
Uppdaterad 24.05.2018 07:26.
Pelle Broman, Mia Westerlund och Johan Andberg vid idrottsplan i Sjundeå
Bildtext Pelle Broman, Mia Westerlund och Johan Andberg välkomnar alla handbollsvänner till Sjundeå.
Bild: Christoffer Westerlund / YLE

Det här veckoslutet cirklar det mesta i Sjundeå runt en massa handbollsmål. Finlands största handbollsturnering Sjundeå Cup har i år 284 anmälda lag.

Under tre dagar spelas totalt 707 matcher på 19 gräsplaner och 6 sandplaner.

Sjundeå idrottsplan, grönt gräs, många handbollsmål i bakgrunden
Bildtext Handbollsmålen väntar på veckoslut.
Bild: Christoffer Westerlund / YLE

Förberedelserna inför årets Sjundeå Cup är på slutrakan. Finlands största handbollsturnering ordnas i år för 46:e gången och det är ett rutinerat gäng som står för alla praktiska arrangemang.

Tävlingar i den här storleksklassen kräver att betydligt fler än arrangörsföreningens, Sjundeå IF:s, medlemmar är involverade.

Frivilliga fixar Finlands största handbollsturnering

- Många som jobbar på talko är inte Sjundeå IF:are. De är med eftersom de tycker turneringen är så pass viktig för Sjundeå, säger Johan Andberg, handbollspappa till två flickor födda 2005 och 2007.

Johan Andberg vid sportplan i Sjundeå.
Bildtext Johan Andbergs pappa och bror har spelat handboll. Själv har han aldrig spelat, men nu är Johan en hängiven handbollspappa.
Bild: Christoffer Westerlund / YLE

Johan Andberg har aldrig själv spelat handboll, men via sina barns hobby är han ändå engagerad. Han är bland annat lagledare för den äldre dotterns lag.

Pelle Broman har inte heller någon bakgrund som handbollsspelare. Också i Bromans fall är det döttrarna som fått honom intresserad att klä sig i Sjundeås gula och gröna färger och tillbringa den mesta fritiden i olika idrottshallar på handbollsträningar och -tävlingar.

Pelle Broman, engagerad handbollspappa  och -tränare vid sportplan i Sjundeå
Bildtext Pelle Broman har simmat och tävlat i vattenpolo. Handbollen är döttrarnas hobby, men med Pelle som aktiv handbollspappa och -tränare.
Bild: Christoffer Westerlund / YLE

Johan Andberg kommer att jobba som speaker under Sjundeå Cup. Pelle Broman kommer bland annat att sköta tekniken.

- Så att Johan hörs, säger Pelle Broman och tillägger att han vid behov hoppar in som speaker. Däremellan brer han smörgåsar och håller koll på det lag han är tränare för; SIF:s flickor -05.

Ännu återstår en del jobb, men ingen slösar på det kommunala vattnet

Före veckoslutet och tävlingarna gäller det ännu att bland annat klippa gräs och fixa parkeringsplatser.

Det har redan länge varit en hel del förberedelser. Däremot är inte Sjundeå IF skyldig till att vattnet i vattentornet tog slut under veckoslutet.

Mia Westerlund tävlingsledare för Sjundeå cup 2018. Står vid idrottsplan i Sjundeå.
Bildtext Nepp, det var inte SIF som gjorde att sjundeåborna blev utan vatten under veckoslutet. Mia Westerlund är tävlingsledare för Sjundeå Cup.
Bild: Christoffer Westerlund / YLE

- Vi har faktiskt inte vattnat just alls på gräsplanerna, säger Mia Westerlund, tävlingsledare för årets Sjundeå Cup.

- Sen är det också bra att komma ihåg att den här gräsmattan på sportplan inte bevattnas enbart för Sjundeå Cup. Den är för alla Sjundeåbor så att vi har en fin och grön gräsmatta att leka och sporta på hela sommaren, tillägger Mia Westerlund.

Westerlund är faktiskt den enda i den här trion som har erfarenhet av att själv spela handboll. Det gör hon inte längre, däremot spelar alla barnen och även maken, som iklär sig målvaktströjan under veckoslutets Sjundeå Cup.

I årets Sjundeå Cup deltar totalt 22 klasser, allt från barn födda 2010 till seniorer.

Turneringen är en mysig familje- och kompisgrej

Arrangörerna räknar med att ungefär 6 000 personer kommer till Sjundeå det här veckoslutet. Det är betydligt fler än antalet handbollsspelare trots att turneringen har närmare 300 anmälda lag.

- Det här är framför allt en jättetrevlig familje-, släkt- och kompisgrej. Hit kommer man för att träffa folk och ha roligt. Man behöver inte spela handboll för att komma till Sjundeå Cup, säger tävlingsledare Mia Westerlund.

Sjundeå Cup 2015
Bildtext Så här såg det ut våren 2015 när Sjundeå IF arrangerade Sjundeå Cup.
Bild: Yle/Lucas Dahlström

Trots den gemytliga och familjära stämningen är Sjundeå Cup ändå en viktig turnering för många handbollsspelare. Cupen har FM-status för utomhustävlingar i A-, B- och C-juniorklasserna.

Sjundeå Cup 2018 kör igång fredag 25 maj kl 17 och pågår till och med söndag sen eftermiddag.

Den officiella öppningen sker på lördag 26 maj strax efter klockan 12. Då presenteras också 100-åriga Sjundeå IF:s jubileumsspeldräkt.

Sjundeå Cup ordnas för 46.e gången!

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln