Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bär- och fruktskörden hotad – pollinerarna hinner inte med

Från 2018
Blommande äppelträd.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Det är så hett och soligt att många växter och plantor blommar alldeles för snabbt.

Jordgubbssäsongen förutspås redan bli kort och intensiv, och insekterna kan likaså ha svårt att hinna pollinera alla andra bärbuskar och fruktträd i tid.

– Vi har nu redan en massa blomningar som vi borde ha under midsommarveckan, och på grund av den höga värmen blommar de ut på några dagar, säger hortonom Sven Engblom i sin trädgård i Lielax i Pargas.

En man i en blå t-skjorta står i en trädgård med blommande äppelträd
Bildtext Sven Engblom.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Engblom visar hur hans Lobo-äppelträd har bara några ballongblommor, alltså outslagna blommor. Vanligtvis finns de under två veckor och slår långsamt ut.

– Nu hinner bina och humlorna inte med. Så det kan bli en dålig pollinering, men det vet inte ännu. Det ser vi om några veckor.

Andra insekter och vinden kan också pollinera

Egentligen skulle Engblom ha velat att våren hade startat två veckor senare. Dels skulle markfuktigheten ha varit högre då, dels skulle insekterna ha hunnit med.

en vit blommande rhodondendron
Bildtext Också rhododendronen blommar redan i maj.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Bin och humlor är viktiga för man uppskattar att de pollinerar cirka 90 procent av världens viktigaste odlingsväxter. Ändå har det redan i flera år talats om att bina och humlorna blir allt färre.

I trädgården i Lielax finns också andra insekter, och Engblom är glad över blomflugor som tidigt kommer igång, men alltid behövs inte ens pollinerare.

– Vinden kan också pollinera. Till exempel har de i England på många ställen med växtgifter sprutat borta alla pollinatorer, så där har de planerat trädgårdarna enligt vindriktningen.

Äppelodlare i England har i övre delen av träden ympat in prydnadsäpplen med god pollineringsförmåga, och tack vare toppskotten får de vinden att pollinera träden.

Ett hav med röda blommor i en trädgård
Bild: Linus Hoffman / Yle

Det går också att pollinera fruktträden själv om det inte finns bin. Engblom har själv hjälpt ett svårpollinerat plommonträd.

Han skar kvistar från ett annat plommonträd med senare blomning och planterade in dem i trädet som pollinerades dåligt.

– Jo, man kan göra det, men det är ju ganska jobbigt att gå här och vifta.

På besök i Sven Engbloms trädgård

20:06

Diskussion om artikeln