Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jehovas vittnen förbjöds i Ryssland och medlemmarna har förklarats vara extremister - ett hundratal har sökt asyl i Finland

Från 2018
Anja och Sergej Kotelnikov kom till Finland i september i fjol.
Bildtext Anja och Sergej Kotelnikov kom till Finland i september i fjol.
Bild: Kerstin Kronvall

De ryska myndigheterna gör tillslag hemma hos Jehovas vittnen, många medlemmar har gripits och staten har beslagtagit byggnader som tillhör organisationen.

I mottagningscentralen i Konnunsuo i östra Finland väntar nästan hundra ryska medlemmar i Jehovas vittnen på besked om asyl i Finland.

De lämnade sitt hemland efter att deras religion förklarades extremistisk och de hotades av fängelse för att de utövade sin tro.

Bland dem som har sökt asyl i Finland finns familjerna Kotelnikov och Li som nu delar bostad på det gamla fängelseområdet i Konnunsuo, knappt trettio kilometer från staden Villmanstrand.

Vladimir och Julija Li blir föräldrar i juli.
Bildtext Vladimir och Julija Li blir föräldrar i juli.
Bild: Kerstin Kronvall

De kom till Finland förra hösten efter att allt flera medlemmar i Jehovas vittnen hade råkat illa ut.

- Vi beslöt oss för att lämna vårt hemland då det blev klart att vi skulle få barn, berättar Anja och Sergej Kotelnikov, som bodde i Sordavala.

Deras dotter Emili föddes i december i Finland. Julija och Vladimir Li ska bli föräldrar i juli. De kom hit från Moskva. Ingen av dem hade planer på att lämna Ryssland, de jobbade och ville leva sitt vanliga familjeliv hemma.

Jehovas vittnen förbjöds som extremistisk

Allt ändrades i april 2017 då Jehovas vittnen förklarades vara en extremistisk rörelse och förbjöds i Ryssland. Organisationens tryckta material kom med på listan över förbjudet materialoch staten beslagtog byggnader som tillhörde Jehovas vittnen.

Organisationens webbplatser har blockerats och många medlemmar har gripits och fängslats.

- Vi har sett en våg av husrannsakningar hos våra medlemmar, maskerade och beväpnade män från säkerhetstjänsten FSB tränger sig in hos människor som samlas för bönestunder, säger Jaroslav Sivolskij som representerar Jehovas vittnen i Europa.

Vi underordnar oss inte någon och vi använder inte vapen, trots det förtrycks vi

Jaroslav Sivolskij

Sivolskij har själv flyttat utomlands för att undgå förtrycket. Han berättar att medlemmarna började ordna små möten hemma efter att organisationens lokaler stängdes och vissa hus beslagtogs av staten.

Det finns cirka 170 000 Jehovas vittnen i Ryssland. Det är alltså inte någon särskilt stor organisation i ett land med 142 miljoner invånare.

FSB:s högkvarter i Moskva i januari 2017
Bildtext Den ryska federala säkerhetstjänstens, FSB:s, huvudkontor i Moskva.
Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY

Det är något oklart varför Jehovas vittnen har förbjudits. Det är också oklart vad det extremistiska i deras verksamhet egentligen är.

- Vi underordnar oss inte någon och vi använder inte vapen, trots det förtrycks vi, säger Jaroslav Sivolskij.

Familjerna sökte trygghet

På mottagningscentralen i Konnunsuo återvänder Sergej Kotelnikov från en skogspromenad. Han har lilla Emili i en bärsele och hon sprattlar glatt i vårvärmen.

Hemma väntar mamma Anja och grannarna Vladimir och Julija med bordet dukat. Vi sätter oss och dricker te.

- Det vi just nu är mest rädda för är att vi får avslag på asylansökningarna, säger Julija.

Om de skickas tillbaka till Ryssland kommer de att förhöras av FSB och ingen vet vad det kan leda till. Medlemmar i extremistiska rörelser kan få fängelsestraff på sex till tio år.

Det vi just nu är mest rädda för är att vi får avslag på asylansökningarna

Julija Li

Det som skrämmer mest är hotet mot barnen. Staten kan omhänderta barn till föräldrar som utövar en förbjuden, extremistisk religion.

För att inte bara passivt invänta beslutet har Sergej som är programmerare och Vladimir som är byggnadsingenjör bildat ett företag. Det erbjuder fönstertvätt.

De ryska myndigheterna vet hur som helst allt om oss

Anja Kotelnikov

Männen beslöt sig för det eftersom de ville hitta jobb de kan utföra trots att de hittills bara talar lite finska. De går på kurser för att lära sig språket, men det tar tid att lära sig tillräckligt för att jobba på finska.

Julija är kosmetolog och Anja frisör. För tillfället söker de inte jobb utan tar hand om hemmet. De strävar efter att inte tänka på hotet om att bli tvungna att återvända hem till Ryssland. Men skräcken finns hela tiden i bakhuvudet.

Ett år av väntan

Chefen för mottagningscentralen Jari Kähkönen berättar att det för tillfället bor 242 asylsökande på mottagningscentralen. Av dem är omkring hundra från Ryssland. Den största delen av ryssarna tillhör Jehovas vittnen.

Migrationsverket kommer med beslut om asyl inom 8–12 månader efter att alla intervjuer med de asylsökande är gjorda. Det betyder att Kotelnikovs och Lis torde få svar någon gång i höst eller nästa vår.

Asylsökande behöver inte nödvändigtvis bo på en mottagningscentral, de får ordna sitt boende hur de vill.

I mitten av maj fanns det 7447 asylsökande på mottagningscentraler i Finland och 4122 som bodde på annat håll.

Chefen för flyktingförläggningen Jari Kähkönen tror att de ryska asylsökande får vänta rätt länge på sina asylbeslut.
Bildtext Chefen för flyktingförläggningen Jari Kähkönen tror att de ryska asylsökande får vänta rätt länge på sina asylbeslut.
Bild: Kerstin Kronvall

Många av dem som utsätts för hot i sitt hemland vill inte bli intervjuade eller ställa upp med namn och bild i samband med intervjuer.

- Det gör detsamma för oss, de ryska myndigheterna vet hur som helst allt om oss, säger Anja.

De har aldrig gjort någon hemlighet av vilken religion de utövar, men så hade de heller aldrig väntat sig att den skulle bli problematisk.

Diskussion om artikeln