Läskande och alkoholfria drycker genom hela måltiden – här är recepten som sätter guldkant på middagen
Vatten eller läsk är de vanligaste alternativen i fall man inte vill ha alkohol. Men om du bjuder på en fin middag kan du också satsa lite extra på dryckerna.
Utbudet på alkoholfria öl- och vinsorter har ökat i takt med att alkoholkonsumtionen gått ner men vill du skapa något själv bjuder sommelier Ella här på tre alkoholfria recept på snaps, måltidsdryck och after dinner-drink.
Alkoholfri pepparrotssnaps med ingefära och gurkmeja
Den river skönt i halsen den här dundersnapsen. Eldig, pepparosande och dessutom hälsosam, den här snapsen bjuder in alla vid bordet till måltidens startskott. Snapsen håller flera veckor i kylskåp.
Ingredienser, ca 20 shots:
- 1 liter vatten
- 50 g skivad färsk pepparrot
- 250 g skivad färsk ingefära
- 50 g färsk gurkmeja
- 3 ekologiska citroner, saft + zest
- 3 msk honung
- 1 tsk mortlade hela svartpepparkorn
- 1 tsk kummin
- 1 tsk dillfrön eller torkad dill
Gör så här:
- Sjud alla ingredienser sakta i 20-30 minuter.
- Låt svalna i vätskan.
- Pressa i lite extra citron efter smak.
- Sila, häll upp drycken i ren flaska med tätslutande kork och kyl.
Tips:
- Efter silning, häll vatten på ingredienserna och låt dra över natten till en härligt smakrik hälsodryck!
Örtinfusion med citron, en sofistikerad middagsdryck
En osötad örtinfusion kan varieras med intensivläckra aromer från olika örter, rötter och andra smaksättare, gärna av samma smaker som återfinns i maten. Det är ett utmärkt alternativ till vin i måltidssammanhang.
Ingredienser:
- 5 dl uppkokt, hett vatten
- 4 nävar färska örter och örtstjälkar, tx timjan, citronmeliss, salvia, rosmarin, mynta
- 2 ekologiska citroner
Gör så här:
- Lägg örter och citronskal i en skål och häll det heta vattnet över.
- Låt dra tills drycken svalnat.
- Tillsätt saften från citronen och sila vätskan.
- Förvara i kylskåp i ren flaska med tätslutande kork.
- Vid servering, späd infusionen med vatten, bubbelvatten eller juice beroende på tycke, smak och sammanhang.
Tips:
- Infusionen kan spädas med upp till 1 del infusion och 4 delar vatten enligt smak.
- Örterna i infusionen ska lyfta maträttens kryddning och maten ska lyfta infusionen.
- Gör en smakrik pesto på de avsilade örterna.
- Infusioner är hett på stjärnrestauranger idag. Det är dessutom ett utmärkt sätt att få användning av de mindre vackra delarna på örter, rötter och annat svinn.
- Hållbarheten är några dagar i kylskåp i ren flaska med tätslutande kork.
After dinner drink med rabarber och mynta
Frisk och fräsch, inte för söt; vår rabarber och mynta drink är en dessert i sej men kan gärna serveras som dryck till en lättare efterrätt.
Ingredienser, 6-10 drinkar:
- 200 g rabarber, fryst eller färsk
- 1 dl strösocker
- 10 dl vatten
- 3 limefrukter
- 1 kruka mynta till servering
- isbitar
Gör så här:
- Skiva rabarbern och koka den mjuk tillsammans med sockret i 5 dl vatten, ca 10 minuter.
- Blanda i zest och saft från limefrukterna och späd med resten av vattnet.
- Låt svalna.
- Sila drycken. Kyl.
- Vid servering, lägg myntablad i botten på glasen. Muddla (tryck till) dem lite för att de ska ge ifrån sig smak. Fyll upp glasen med isbitar och häll på drycken.
Tips:
- Innan drycken svalnat helt, smaka ev av med citronsaft eller socker för önskad smak.
- Vid servering, späd med bubbelvatten för önskad smak
- Hållbarheten är några dagar i kylskåp i ren flaska med tätslutande kork.
- Drycken går bra att frysa.

