Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sällsynt dvärguv skådades i Tavastehus

Från 2018
Uppdaterad 23.05.2018 23:09.
Uggla slumrar i träd.
Bildtext Dvärguven som förirrat sig till Tavastehus.
Bild: Leila Uotila

På tisdagskvällen upptäckte Leila Uotila en liten uggla som satte och dåsade på en gren. Hon tog en bild och publicerade den i en Facebookgrupp för fågelbilder. Då visste hon inte ännu att hon just hade bongat en raritet och samtidigt fått fart på fågelentusiasterna.

Det var i Lammi i Tavastehus som Uotila träffade på ugglan. Först tänkte hon att det var frågan om en hornuggla, fast i ovanligt liten storlek.

Dvärguven blir bara 20 centimeter hög och rör sig främst nattetid.

Efter att Uotila satt upp bilden på Facebook blev det snabbt klart att det var den i Finland extremt sällsynta dvärguven hon fått en bild på.

Dvärguven häckar på ett område som sträcker sig genom Sydeuropa och norr om Mongoliet. De närmaste häckningsplatserna finns norr om Svarta havet, i Ukraina och Ryssland.

Dvärguven har setts i Finland enbart en gång tidigare. Det var också i Tavastehus, sommaren 2011. Då syntes och hördes en dvärguv i Hauho, cirka 20 kilometer från platsen där fågeln höll till den här gången.

År 2011 vallfärdade fågelskådare till Hauho för att få en skymt av fågeln, men den gången lyckades ingen knäppa några bilder.

Petteri Mäkelä som är ordförande för fågelskådarförbundet Bongariliitto tror att hundratals personer kommer att vallfärda till Lammi i natt för att få sig en skymt av ugglan, eller ens få höra den hoa.

Källor: Birdlife Suomi, Iltalehti

Rättelse 23.5.2018 kl. 23.08: Dvärguven hade av misstag blivit berguv på ett ställe i texten, vi ändrade så det blev rätt.

Diskussion om artikeln