Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En fågel? Ett flygplan? Nej - det är ISS, den internationella rymdstationen som syns på natthimlen

Från 2018
Internationella rymdstationen ISS i bana runt jorden.
Bildtext Den internationella rymdstationen fotograferad år 2010 av en astronaut från rymdfärjan Discovery.
Bild: Nasa

Vill du se något speciellt? Då ska du titta upp mot himlen en vacker kväll i maj, och om du har tur så kan du få se den internationella rymdstationen ISS som kretsar kring jorden. ISS syns på natthimlen under slutet av maj, åtminstone i södra Finland.

Efter maj syns ISS nästa gång i slutet av juli och i början av september, men då är vädret kanske inte lika varmt som nu.

Enligt Anne Liljeström från den astronomiska föreningen Ursa syns ISS på områden söder om Jyväskylä under klara majnätter.

Stjärnhimmel ovanför Söderfjärden i december 2014
Bildtext Någonstans där uppe, kanske.
Bild: Tommi Järvilehto

- Längre norrut är den nattliga himlen för ljus för att det ska gå att urskilja rymdstationen, säger Liljeström.

På årsnivå uppenbarar sig ISS på den finska natthimlen ungefär en gång i månaden. Den syns en vecka i taget, men bara några få minuter åt gången.

- Det går att få syn på rymdstationen om den ligger mot mörk himmel så att solen ännu lyser upp den lite, enligt Liljeström.

Liknar flygplan

Därför har du störst chans att få syn på ISS om du tittar på morgon- eller kvällshimlen just före soluppgång eller -nedgång. Då är himlen mörk och solen lyser passligt upp rymdstationens blanka solpaneler.

Under nattens mörkaste timmar är ISS oftast osynlig eftersom den ligger i jordens skugga.

- Sommaren är ett undantag, för i Finland sjunker solen aldrig så långt ner under horisonten, säger Liljeström.

rymdstationen synns över jordklotet.
Bildtext På långt håll och med bara ögat ser rymdstationen mindre ut som en metallmygga och mer som ett flygplan.
Bild: Nasa

Nu i maj kan man få syn på rymdstationen vid midnatt, trots att den optimala stunden under andra årstider infinner sig under kvällen eller före gryningen.

Enligt Liljeström ser ISS lite ut som ett flygplan som befinner sig långt från åskådaren. Det är en avlång, klart skinande ljuspunkt som rör sig sakta över himlen från väst mot öst, nära horisonten.

För att få syn på rymdstationen i Finland lönar det sig att höja blicken ungefär tio grader över horisonten.

Klarare än stjärnorna

Från sidan Heavens above eller från Nasas Spot the Station-tjänst kan du kolla upp den exakta tidpunkten då du borde ställa dig ute på gården och fästa blicken vid himlen.

Det är lätt att se skillnad mellan ISS och stjärnorna, både för att rymdstationen är närmare men också för att den lyser klarare.

Personer intresserade av astronomi har till och med lyckats fotografera detaljer av stationen via teleskop, eftersom den som närmast ligger på endast 400 kilometers höjd.

De stora solpanelerna reflekterar dessutom solljus så effektivt att stationen är ett av de klarast lysande objekten på himlen.

Den här artikeln baserar sig på Suuntaa katseet taivaalle aamuyöllä – kansainvälinen avaruusasema hyvin näkyvissä skriven av Tatu Kuukkanen