Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Julia Skripal: Att återhämta sig har varit en långsam och smärtfull process

Från 2018
ung kvinna i ljusröd skjorta tittar in i kameran.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Julia Skripal och hennes far, den före detta ryska agenten Sergej Skripal, utsattes för ett mordförsök i Salisbury för snart två månader sedan. Att återhämta sig från nervgiftet har varit tungt.

I ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters säger Julia Skripal att hon haft tur då hon överlevde förgiftningen. Hon ville inte svara på några frågor.

- Jag repar mig en dag i taget och jag vill hjälpa till med vården av min far tills han blir helt frisk. På lång sikt hoppas jag kunna återvända till mitt hemland (Ryssland), säger Skripal.

Julia Skripal påminner också om att det är endast hon och hennes far som för deras talan.

Sergej Skripal kunde lämna sjukhuset för snart en vecka sedan.

Julia Skripal gjorde sitt uttalande från en plats i London där hon beskyddas av den brittiska polisen. Storbritannien och EU har beskyllt Ryssland för attacken, men Ryssland bestrider detta.

Den ryska ambassadören i Storbritannien, Aleksandr Jakovenko har flera gånger bett att få träffa Julia Skripal.

- Jag är tacksam för Rysslands erbjudande om hjälp, men just nu vill jag inte ta emot det, säger Skripal i sitt uttalande.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Tass säger den ryska ambassadens pressekreterare att ambassaden anser det som högst troligt att Julia Skripal hålls frihetsberövad av de brittiska myndigheterna mot sin vilja.

Polisen hittade Julia Skripal och hennes far medvetslösa på en bänk i Salisbury den 4 mars. Senare framkom det att de blivit förgiftade med nervgiftet Novitjok.

Källa: Reuters, Tass

Diskussion om artikeln