Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Allt fler bönder väljer ekologisk produktion

Från 2018
Kasper Lindroos och några svin.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Allt fler bönder väljer att gå över till ekologisk produktion. Just nu upplever den ekologiska produktionen den starkaste tillväxten på 20 år. Störst är ökningen här i Egentliga Finland med 61 nya ekologiska odlingar.

Kasper Lindroos på Vestlax Mellangård i Kimitoön har sedan början av månaden helt ekologisk produktion på gården. Förutom växtodlingen är också djuren ekologiska, han har både ungerska ullsvin och dexterkor på gården.

Han gjorde en ekonomisk bedömning om vad som är bäst för gården och anser att det ekologiska certifikatet ger ett mervärde som också kan märkas i högre pris som han får för produkterna.

– Första prioritet är att kunna odla för djuren främst för att vara självförsörjande på foder och om det blir överflöd så kan det säljas.

varför sätta insatser på bekämpningsmedel och gödsel om det inte är lönsamt

På gården odlas korn, havre och lite ärter samt vall som går till korna och grisarna, men en del av det blir på åkern för att minska på ogräset.

Lindroos säger att valet att övergå till ekologiskt är både ekonomiskt och ideologiskt.

– Det är en helhet, på det sättet ideologiskt att det inte ska produceras något som det finns ett överutbud på, varför sätta insatser på bekämpningsmedel och gödsel om det inte är lönsamt. Hellre då uppnå samma eller bättre resultat med ekologisk odling som också är bättre för markstrukturen.

Om det ekonomiska läget svänger och det blir brist på mat, så är det alltid möjligt att gå tillbaka till konventionell odling, säger Lindroos.

Ungerskt ullsvin.
Bildtext Ungerskt ullsvin.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Redan tio procent ekologiskt

Helena Fabritius, verksamhetsledare för lantbruksproducenterna i Åboland, säger att det ökade intresset för ekologiskt bland bönderna beror på en ökad efterfrågan bland konsumenterna.

– Ekologiskt är kanske inte mera en nischprodukt. Det som är speciellt i Åboland är att vi hade ett uppsving med den ekologiska produktionen i fjol då vi nådde upp till dryga 2200 hektar ekologisk areal. Det betyder att över tio procent av arealen var ekologisk. Vi ökade produktionen med ungefär 80 procent i fjol, så Åboland gjorde hoppet redan i fjol och resten av Finland kommer efter.

Diskussion om artikeln