Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Syrien anklagar USA för flygattacker, ISS syns på natthimlen och torkan ökar risken för markbränder

Från 2018
Uppdaterad 24.05.2018 07:17.
Stor rökpelare stiger upp i skogen.
Bild: Gränsbevakningsväsendet

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Utrikes:

Nordkorea skärper tonen ytterligare inför det planerade toppmötet med USA. Nordkoreas biträdande utrikesminister Choe Son-Hui säger att vicepresident Mike Pence visade sig vara en "okunnig dumbom" då han sade att president Donald Trump inte kommer att låta sig luras av Nordkorea. Choe ifrågasatte om det planerade toppmötet i Singapore den 12 juni alls kan bli av.

Jehovas vittnen har förbjudits i Ryssland och medlemmarna har förklarats vara extremister. Ett hundratal har sökt asyl i Finland.

Syrien anklagar USA för att ha utfört flygattacker mot syriska ställningar i provinsen Deir ez-Zor nära Iraks gräns. Syriens allierade Hizbollah säger att attackerna riktades mot ett mål nära en energianläggning väster om floden Eufrat. USA förnekar påståendena om egna eller allierades attacker i området där amerikanska och kurdiska styrkor kämpar mot terrorgruppen IS.

Julia Skripal, som tillsammans med sin far ex-axenten Sergej Skripal, utsatts för morförsök i Salisbury i mars, säger att det har varit tungt att återhämta sig från nervgiftet.

Inrikes:

När kriminella män ses som hjältar är kvinnliga brottslingar paria. Enligt forskare anses det okvinnligt att begå brott och därför stämplas kvinnor hårdare.

Den internationella rymdstationen ISS är synlig på natthimlen i södra Finland under de sista nätterna i maj. Enligt den astronomiska föreningen Ursa syns rymdstationen inte i landets norra och mellersta delar eftersom det är för ljust om nätterna. Stationen kommer att synas som en avlång ljusprick som rör sig från väst till öst nära horisonten.

Det är fortsatt snustorrt i marken på många håll i landet. I Österbotten har skogsbränder sysselsatt räddningsverket.

Vädret: Det är uppehåll i nästan hela landet.

I södra och mellersta Finland klart och 17..22 grader, lokalt risk för nattfrost. I norr möjligen regnskurar. 12..17 grader, i norra Lappland kring 10 grader.

Varning för skogsbrand i landets södra och
mellersta delar, landskapen Norra Österbotten och
Kajanaland och i följande kommuner i Lappland: Simo,
Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Torneå, Övertorneå, Tervola,
Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari och Pelkosenniemi.

Faran för gräsbränder är stor i följande kommuner i
Lappland: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski och Enontekis.

Diskussion om artikeln