Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syrien anklagar USA för nya flygattacker - Pentagon: Vi vet inget om det

Från 2018
Uppdaterad 24.05.2018 07:46.
En karta över Syrien, med städerna Damaskus och Deir ez-Zor markerade.
Bildtext Syriska medier hävdar att USA har angripit syriska regeringsstyrkor i den östra provinsen Deir ez-Zor
Bild: Yle

Statliga medier i Syrien anklagar USA för att ha utfört flygattacker mot syriska ställningar i ökenprovinsen Deir ez-Zor nära den irakiska gränsen.

Syriens libanesiska allierade Hizbollah säger att attackerna riktades mot mål nära energianläggningen T2, 100 kilometer väster om floden Eufrat.

- En del av våra militära anläggningar mellan Albu Kamal och Hanimia utsattes i gryningen för amerikansk aggression som utfördes med koalitionens jaktplan, säger den statliga nyhetsbyrån Sana.

USA förnekar i alla fall att det eller dess allierade skulle ha utfört attacker i området, där amerikanska och kurdiska styrkor kämpar mot terrorgruppen IS.

- Vi har inte fått in rapporter om någon flygattack mot regeringens styrkor eller mål som skulle ha utförts av den USA-ledda koalitionen, säger militärtalesmannen Bill Urban i försvarsministeriet Pentagon.

Syriska regeringsstyrkor har drivit ut terrorgruppen IS från Deir ez-Zor, den sista provinshuvudstaden som IS kontrollerade i Syrien och Irak
Bildtext Syriska regeringsstyrkor i ökenprovinsen Deir ez-Zor
Bild: EPA/STR

Kamp mot IS

Terrorgruppen IS kontrollerade i flera år ökenprovinsen Deir ez-Zor som är rikt på naturgas och olja.

IS drevs ut av kurdiska och amerikanska styrkor som avancerade från norr medan syriska styrkor understödda av Hizbollah, Iran och Ryssland ryckte fram från väster.

IS har visserligen en del styrkor kvar i provinsen, men gruppen kontrollerar inte längre någon större stad eller olje- eller naturgasfält.

Numera har Hizbollah, Ryssland och Syrien styrkor på västra sidan om Eufrat medan USA och kurderna har baser på östra sidan om floden.

USA angrep tidigare i våras misstänkta syriska anläggningar för kemiska vapen, men de attackerna utfördes i västra Syrien.

USA har också bombat syriska regeringsstyrkor och ryska legosoldater som försökte angripa amerikanska och kurdiska styrkor i östra Syrien, nära Deir ez-Zor och i Tanf nära den jordanska gränsen.

Diskussion om artikeln