Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel utvidgar igen bosättningar: Ytterligare 2 500 hem ska byggas i år på Västbanken

Från 2018
Israelisk bosättning på Västbanken
Bild: EPA-EFE/ABED AL HASHLAMOUN

Ytterligare 2 500 nya hem kommer i år att byggas i judiska bosättningar på ockuperad mark på Västbanken.

Israels försvarsminister Avigdor Lieberman säger att han nästa vecka söker godkännande för bygget. Byggandet ska enligt planerna ske snabbt.

Det finns också preliminära planer på ännu fler hus utöver dessa 2 500. Enligt Lieberman kommer Israel att skynda på byggandet av ytterligare 1 400 nya hem i bosättningarna.

Palestinierna protesterar: Bosättningarna ett hinder för framtiden

Bosättningarna hör till de hetaste frågorna i samband med försöken att få igång fredssamtal mellan Israel och palestinierna. Förhandlingarna har stått stilla sedan 2014.

Palestinierna anser att Västbanken samt Östra Jerusalem och Gaza ska ingå i en palestinsk stat i framtiden. Enligt palestinierna är bosättningarna ett hinder för fred.

Palestinska myndigheter anser att bosättningarna förhindrar palestiniernas projekt att skapa ett eget livskraftigt och sammanhängande land.

Det bor ungefär 500 000 israeler på Västbanken och i östra
Jerusalem - ett område där över 2,6 miljoner palestinier har sina hem.

Ockuperades 1967

Israel ockuperade Västbanken och östra Jerusalem i kriget 1967 och har sedan dess uppfört tiotals bosättningar i områdena.
De flesta länder betraktar bosättningarna som illegala.

Israel förnekar att bosättningarna skulle vara olagliga, och anser att framtiden för bosättningarna ska avgöras i samband med fredssamtal med palestinierna.

- Vi kommer att stöda all utbyggnad i Judéen och Samarien (de bibliska namnen för Västbanken) från norr till söder i både små samfund och stora, skriver minister Lieberman på Twitter.

Tidigare i år rapporterade en israelisk observatörsgrupp att byggandet av nya hem i bosättningarna har trappats upp under den tid som Donald Trump suttit på presidentposten i USA.