Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Valpen Whisky lär sig hitta cancer med luktsinnet - lovande resultat i identifiering av bröst- och prostatacancer

Från 2018
En hundvalp av rasen tax. Hunden vilar på sin ägares händer som har lyft hunden upp i luften. Ägarens ansikte syns inte. På vänst. sida i förgrunden loggan för Yle Huvudstadsregionens artikelserie Hjältedjur.
Bildtext Valpen Whisky ska lära sig att sniffa fram cancer.
Bild: Yle/ Anna Aaltonen

I framtiden kan kanske hundar hjälpa till vid diagnostisering av cancer. Valpen Whisky är en av de hundar som av föreningen Wise Nose skolas att sniffa fram cancer.

Whisky är en liten taxvalp som med nyfiken blick följer med allt som händer. Whisky är bara tre och en halv månad gammal men är redan del av en forskning vid Helsingfors universitet.

Till vänster står Göran Wennqvist med sin hundvalp i famnen. I mitten står Anna Hielm-Björkman som är docent i veterinärmedicin och till höger Ilkka Hormila. Brevid Ilkka sitter hans hund.
Bildtext Från vänster: Göran Wennqvist med valpen Whisky, projektledare Anna Hielm-Björkman och Ilkka Hormila med hunden Flickan.
Bild: Yle/ Anna Aaltonen

Whisky ska förutom att få lära sig att sniffa fram cancer även fungera som forskningsobjekt. Whiskys utveckling ska följas med och dokumenteras.

- Vi vill se när och hur hon börjar använda sig av sin näsa samt hur hon utvecklas, säger Göran Wennqvist som är Whiskys ägare.

Två av Whiskys kompisar, Tähti och den pensionerade polishunden Flickan hör även till de hundar som ska lära sig att sniffa fram cancer.

Hunden Flickan gick från problemhund till arbetshund

Barndomsvännerna Göran Wennqvist och Ilkka Hormila deltar båda i projektet som hobby. De är pensionerade poliser och har jobbat länge med polisens specialhundar.

Hormila deltar i projekted med sin hund Flickan, som även är hans före detta arbetskamrat.

- Både jag och min hund Flickan är pensionerade nu. Jag hämtade Flickan från Sverige då hon var strax under ett år. Då var hon en problemhund, berättar Hormila.

En schäfer tik som sitter på en parkeringsplats. Hunden är kopplad och tittar åt sidan.
Bildtext Pensionerade polishunden Flickan var en problemhund innan hon omhändertogs av Ilkka Hormila.
Bild: Yle/ Anna Aaltonen

Hormila berättar att alla hundraser kan arbeta med luktsinnet. Både han och Wennqvist anser att det viktigaste är att hunden leds av någon som har bra tålamod och har roligt med hunden.

- Huvudsaken är att hunden har roligt. Det ska inte vara för allvarligt, säger Wennqvist.

- Man måste ta paus mellan övningarna och sakta bygga upp kunskapen. De första övningarna tar bara några sekunder, men det kan ta ungefär ett år att lära hunden känna igen en lukt, berättar Hormila.

En svartvit hundvalp sitter på en grusplan och tittar in i kameran.
Bildtext Valpen Tähti ska lära sig att sniffa fram cancer.
Bild: Yle/ Anna Aaltonen

Hundarnas luktsinne är känsligare än modern teknik

Anna Hielm-Björkman, docent i veterinärmedicin, är projektledare och jobbar med de hundar som via Wise Nose skolas att känna igen lukten av cancer.

Hielm-Björkman berättar att de för nuvarande har flera projekt på gång men att de främst jobbar med att hunden ur ett urval av urinprov ska kunna bekräfta vilket som tillhör en cancerpatient.

- Vi hoppas på att hundar ska kunna fungera som en kompletterande diagnostiseringsmetod vid olika former av cancer, berättar forskningsledare Hielm-Björkman.

De vet inte ännu vad det är som hundarna känner igen som cancerlukt i urinproven och ett ytterligare mål är därför att försöka identifiera de molekyler som orsakar den specifika lukten.

Hittills har de konstaterat att hundarnas näsa kan känna av en mindre mängd molekyler än vad modern teknik kan.

- Då vi späder ut urinproven kan hundarna redan känna igen mycket lägre nivåer än vad som tidigare rapporterats. Det handlar om lägre nivåer än vad dagens kemiska analyseringsmetoder kan uppfatta, berättar Hielm-Björkman.

En hundvalp sitter bakom en metallport och tittar genom gallret. Valpen är svartvit med ett blått halsband.
Bildtext Busfröet Tähti är ett av de nya tillskotten i Wise Nose.
Bild: Yle/ Anna Aaltonen

I nuläget har de vuxna hundarna lärt sig känna igen prostatacancer och bröstcancer.

För tillfället har hennes forksningsgrupp producerat två färdiga vetenskapliga artiklar som de hoppas på att publicera i år.

- Alla i vårt projekt har jobbat med det på fritiden, utan lön. Vi har gått på sparlåga nu i ett par år men tack vare ett stipendie från Svenska kulturfonden, och en donation på 30 frysar, så har vi nu fått ny vind i seglen, säger Hielm-Björkman.

Känner du ett djur som du tycker kan kallas för ett hjältedjur? Det behöver inte vara ett djur som skolats till någon viss uppgift eller som helt konkret räddat liv - det kan vara ett djur vars närhet lindrar ensamhet eller som får den där knuten i halsen att lösas upp då du tar den i famnen. Tipsa oss i kommentarerna eller på vega.huvudstadsregionen@yle.fi!

Hjältedjur

Diskussion om artikeln