Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Allt klarare att landskapsvalet skjuts upp

Från 2018
Uppdaterad 24.05.2018 15:26.
Riksdagens plenisal
Bild: Yle/Vivi Lehtonen

De närmaste dagarna avgörs om den oerhört snäva tidtabellen för vård- och landskapsreformen, och framför allt landskapsvalet håller. Det verkar allt mindre troligt att valet kan hållas i oktober som planerat.

Enligt ordföranden för riksdagens grundlagsutskott Annika Lapintie (V) ger utskottet sitt betänkande om valfrihetslagarna nästa vecka.

Enligt Svenska Yles källor kräver grundlagsutskottet många mindre justeringar av lagarna. Det är ännu överkomligt.

Men det finns också större frågetecken.

Ett stort frågetecken är om regeringen tvingas be EU-kommissionen granska lagarna om det fria vårdvalet.

Det finns en malande rädsla för att de inte står i samklang med unionens konkurrensregler. Hittills har regeringen låtit bli, trots att bland annat Högsta förvaltningsdomstolen krävt det.

Möjligen ville regeringen vinna tid. Nu kan betydligt mer tid gå förlorad.

Om valet ska hållas i oktober borde lagarna alltså ha stiftats redan i april.

Dessutom har Justitiekanslern sagt till grundlagsutskottet att landskapsvalet inte borde hållas tidigare än sex månader efter att lagarna godkänts av riksdagen.

Om valet ska hållas den 28 oktober borde lagarna alltså ha stiftats i slutet av april.

Samma krav ställer internationella rekommendationer och de rättslärdas kritik mot den snäva tidtabellen har varit kompakt.

Inom regeringen betonar man nu att JK har talat om “cirka” sex månader. Det kanske kan betyda fem men knappast fyra. JK:s ord väger oerhört tungt.

Valet måste rimligen skjutas upp. Frågan är hur långt på framtiden.

Det här är säkert orsaken till att såväl statsminister Juha Sipiläs som finansminister Petteri Orpos kommentarer om tidtabellen har varit mindre kategoriska de senaste dagarna.

Idag kallade statsminister Juha Sipilä tidpunkten för valet för en teknisk fråga. Han bedyrade att man lyssnar på JK innan man fastslår datum för valet.

Även om lagarna stadfästs redan första juli, vilket betraktas som ett drömscenario för regeringen, blir det inte mer än fyra månader till den tilltänkta valdagen den 28 oktober.

Valet måste rimligen skjutas upp. Frågan är hur långt på framtiden.

Oppositionen har länge krävt att valet ska hållas först på våren i samband med riksdagsvalet.

Det skulle betyda att hela reformen skjuts upp. Landskapen kan inte börja jobba mer än de redan gjort innan det finns legitima beslutsfattare i dem.

Om valet hålls på våren ligger hela implementeringen av reformen på nästa regering.

Artikeln uppdaterad 24.5.2018 klockan 15.21 med uppgifter från Annika Lapintie och Juha Sipilä om grundlagsutskottets tidtabell respektive tidtabellen för landskapsvalet.