Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bärfirma dömdes för människohandel - nu straffar Thailand Finland med sänkta kvoter

Från 2018
thailändska bärplockare i Finland
Bildtext Thailändska bärplockare i Finland. I år blir de tusen färre än år 2017.
Bild: Yle

Människohandelsdomen mot bärfirman Marja-Matti Ab i januari får nu konsekvenser för hela branschen. Thailand skär ner antalet utresevisum för bärplockare och kampen om bärplockarna hårdnar.

I stället för 3500 i fjol så är det bara 2500 som får komma och plocka bär i de finska skogarna i år. Det kan ses som ett straff för att 26 thailändska plockare utsattes för människohandel i Hankasalmi i Mellersta Finland sommaren 2016.

- Vi har försökt tala med både arbetsministeriet och utrikesministeriet i Thailand, men de viker sig inte, konstaterar regeringsrådet Olli Sorainen på arbets- och näringsministeriet.

regeringsrådet Olli Sorainen
Bildtext - Bärfirman som dömdes för människohandel är inte representativ för hela branschen, säger regeringsrådet Olli Sorainen.
Bild: Yle

Ett nytt fenomen förra året var att den senare traffickingdömde Matti Hankonen i skydd av ett nytt bulvanföretag lyckades locka över helt bärplockarlag från en annan bärfirma. Den firman hade betalat flygresor och visum men fick se sina plockare försvinna till en konkurrent.
Plockarna uppgav att de var missnöjda med arbetsförhållandena.

Arbetsrätten gäller inte

Det var den 19 januari i år som domen föll i Jyväskylä tingsrätt. Matti Hankonen och hans tre bär- och svampföretag hade gjort sig skyldiga till människohandel. Målsägarna bestod av 26 bärplockare som fick skadestånd för tvångsarbete och omänsklig behandling.

Två thailändska journalister har för Svenska Yle/ Spotlights räkning granskat bärbranschens undervegetation i både Thailand och Finland. De har träffat en av de 26, Ying Phakjira. Hon kommer från en fattig familj i Chiang Rai i norra Thailand.

Ying Phakjira utsattes för människohandel i Finland
Bildtext - De tog våra pass och biljetter ifrån oss så fort vi kom fram. Vi måste plocka minst 60 kg bär om dagen för att tjäna något överhuvudtaget, berättar Ying Phakjira om sin tid i Hankasalmi.
Bild: Yle

Ying berättar om omänskliga arbetsvillkor och eländiga boendeförhållanden. Hon fick betala extra både för sitt uppehälle och sina arbetskläder.

- Vi fick sova i bussar och containrar. Dom sa att vi skulle kunna tjäna över 10 000 euro inom tre månader. Men först måste vi betala vår skuld till firman.

Till slut flydde hon till en flyktingmottagning i Joutseno, där hon fick hjälp att ta sig hem igen.

Vi måste plocka minst 60 kg bär om dagen för att tjäna något överhuvudtaget

Ying Phakjira
thailändsk bärplockare i Finland
Bildtext - Allting tog den finska bärfirman betalt för, till och med lakanen vi sov på, berättar en thailändsk bärplockare.
Bild: Yle

Bärplockarnas rättigheter regleras av ett intentionsavtal - ett slags gentlemannaavtal - som gemensamt gjorts upp av de finländska bärfirmorna.

- Det här avtalet har ingen laga kraft men det uppdateras och förbättras ständigt. Läget har blivit bättre sedan människohandelsdomen, försäkrar Sorainen.

Bland annat får bärfirmorna inte längre uppbära räntor på lån de beviljar för bärplockarnas flygresor. Tidigare har ockerräntor förekommit.

Dessutom har bärplockarna numera rätt att få hela sin lön utbetalad före hemresan. Problemet är bara att de här rättigheterna vilar på bärfirmornas välvilja.

- Det finns ingen laglig grund för att göra intentionsavtalet juridiskt bindande. Det kräver en lagändring, säger Sorainen.

De thailändska myndigheterna tycks tro att det är allemansrätten i Sverige och Finland som är grundproblemet. Sverige har infört arbetsavtal för bärplockare och det hoppas Thailand att Finland också skulle göra.

Anuruk Tossarat på det thailändska arbetsministeriet säger att man med alla lagliga medel kommer att bekämpa de lokala rekryterare som med falska förespeglingar om stora förtjänster i de finska skogarna lurar potentiella plockare att ta stora skulder.

Bärfirmorna skulle i år behöva 4000 till 6000 bärplockare. Nu ser de sig om efter plockare också i Thailands grannländer. När bären mognar i Norden finns det ledig arbetskraft i Sydostasien där riset just skördats.

Redaktörer: Stefan Brunow, Siwaporn Kingston, Papitchaya Boonngok

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln