Så här gick det till vid inspelningen av thrillerpodden "Klassfesten - Pojken som försvann"
Det är mycket 90-talsnostalgi när klass 9 på Kvarnlidens högstadieskola återförenas tjugofem år senare. Men festen har en obehaglig underton, för en av eleverna försvann 1993 och har inte setts till sedan dess.
Mysteriet börjar nystas upp av de gamla klasskamraterna med hjälp av journalisten "Kajsa Mattson" som i hörspelet spelas av Jessica Grabowsky.
Manuskriptet till Radioteaterns sexdelade poddserie "Klassfesten" är skrivet av Eva Frantz.
Skådespelarröster är bland annat Willehard Korander, Cecilia Paul, Edith Holmström, Elmer Bäck, Markus Riuttu, Iida Kuningas och Pekka Strang.
Podden sänds också i Yle Vega under rubriken "Klassfesten - Pojken som försvann".
Är det bara jag som har fördomar och antar att det måste vara något fel på en tonårskille som inte rusar runt och är kåt hela tiden?
Behind the scenes-video i studion
För regin står Jarno Kuosa och jag får följa med under inbandningen av två scener i höspelet.
I en scen, som spelas in i studio, hämtar "Riku" som spelas av skådespelaren Willehard Korander, en kasse med gamla vhs-kassetter som han ska titta igenom tillsammans med journalisten Kajsa.
Kajsas undersökningar visar att det skett konstiga saker kring tiderna för den snygga men litet udda "bad boyn" Kristian Fredrikssons försvinnande.
Vad berodde Kristians obehag för fysisk kontakt på?
Vem trashade klassrummet för skador på 30 000 mark?
Det blir några omtagningar och Kuosa lyssnar koncentrerat på dialogen och kommer med synpunkter mellan tagningarna.

Jessica Grabowsky är hörspelets berättarröst. Det är hennes karaktär Kajsa som för handlingen framåt och det är hennes nyfikenhet som för henne samman med Kristians gamla kompisar, lärare och flickvänner.
Själva klassträffen får en olustig ton när det kommer fram att så gott som alla helt ignorerar att en av eleverna försvann redan då.
Istället jublar alla åt att "den enda som inte kunde komma" är Björn som numera bor i Australien och som istället skickat en glad videohälsning.
Varför nämns inte Kristian med ett ord?
För att det ska låta autentiskt behövs förstås en äkta hederlig vhs-videobandspelare och riktiga vhs-kassetter. Redan ljudet av kassetten som läggs i spelaren väcker nostalgiska känslor.
De flesta handlar i och för sig om frustration över den eländiga bildkvaliteten och band som fastnar inne i apparaten och evighetslångt spolande av och an för att hitta den där duschscenen i tonårskomedin "Porky's 2". Ähum, vi ska inte tala om det nu utan Klassfesten.
Ljuddesignern Niko Ingman rör sig med mikrofon och bandspelare bredvid Korander och Grabowsky som kommer in i rummet och sätter sig framför en skärm för att titta på kassetterna från Rikus högstadietid.
Ställvis kanske de gamla klasskamraternas dialoger känns aningen krystade; riktiga klassträffar brukar kanske inte låta fullt så euforiska som Klassfestens.
"17-åringarna" i tillbakablickarna på vhs-banden låter också som de skulle vara kring 40.
Däremot sugs man ganska snabbt in i intrigen och Grabowsky leder lyssnaren stadigt mot en spännande skolmiljö från tidigt nittiotal där man börjar ana dystra hemligheter.
Bandning av tunnelscen
Den andra scenen är hörspelets slutscen. Grabowsky gör ett radioreportage och vi befinner oss en tidig morgon i Yles tunnlar under marken.
För att inte komma med spoilers kan vi bara säga att det behövs en ljudmiljö med ekande trappor och järnhandtag som har ljud i en dyster industriell miljö.
Överlag fungerar thrillerns ljudmiljöer bra hand i hand med skådespelarnas dialoger och berättarrösten.

Podden har premiär på Yle Arenan den 2.7.2018.