Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Alla kan få mera och bättre sex – det gäller att hitta de rätta orden: "Att vara intim med någon innebär att vara öppen också med sin ofullständighet"

Från 2018
Fyra fötter i en säng.
Bild: CC / James Lee

En pojke i femman kom hem från skolan en eftermiddag. Han tog fram biologiboken och visade den för sin mor. Kapitlet handlade om människans fortplantning, och en färgbild av kvinnans genitalier visade vad de olika delarna av organet heter. Men klitoris fanns inte med.

Modern heter Rosa Meriläinen och hon kontaktade omedelbart barnets lärare.

– Hej, det fattas något väsentligt i undervisningsmaterialet. Sex handlar om njutning och klitoris har stor betydelse för kvinnors njutning.

Rosa Meriläinen poserar med en aprikos
Bildtext Rosa Meriläinen är författare och tidigare riksdagsledamot
Bild: Yle/Parad Media Oy

Kommunikation ger kunskap

Det här med lust och njutning är centralt när Rosa Meriläinen funderar på sex. Och det gör hon dagligen, eftersom hon driver en community för kvinnor som vill diskutera saken på ett öppet och humoristiskt sätt. Hon har också nyligen skrivit en bok på samma tema, tillsammans med Sanna Seiko Salo.

– Den som pratar och skriver om sex dagarna i ända, är också kåt hela tiden, säger Rosa Meriläinen belåtet.

Förutom den trevliga bieffekten, har arbetet med boken och sajten gjort att hon blivit insatt i frågor som rör finländares sexualliv. Dels har hon tagit del av stora mängder forskning, och dels får hon material när hon läser inläggen på communityn.

SE seksiuhekirja

– Finländare i längre parrelationer älskar i allmänhet inte så ofta som de skulle önska, och det här gäller både kvinnor och män.

Att det är så beror på olika saker. De stressiga åren mitt i livet gör många så trötta att de föredrar Netflix framom sin partner under täcket. Och får man väl till det, kan det kännas svårt att be om något annat än “det vanliga”. Det man inte vågade säga när det begav sig i början av relationen, kanske förblir osagt.

Ingenting blir bättre av prestationstänk

En annan aspekt är prestationskraven som många bär på. För en kvinna är det lätt att glömma bort att fokusera på sin egen lust och längtan i sin strävan efter att vara en tillräckligt kompetent älskarinna.

Också män har ett stort tryck på sig, de ska helst ha evigt stånd och varje sexakt ska utmynna i utlösning.

– Till alla män där ute vill jag av hela mitt hjärta hälsa, att en kvinnas borttappade lust så gott som aldrig beror på mannens bristande färdigheter mellan lakanen, säger Rosa Meriläinen.

Minst en orgasm i veckan är viktigt för hjärnkemin

För tio år sedan, när Rosa Merilänen var riksdagsledamot, drabbades hon av depression och utbrändhet. Hon uppsökte en läkare som ordinerade terapi och medicinering, men också regelbundna orgasmer.

– Läkaren sa att det är viktigt för hjärnkemin att antingen köra en stenhård fysisk träning eller få en orgasm minst en gång i veckan. Orgasmen lät roligare, tyckte jag.

Till alla män där ute vill jag hälsa, att en kvinnas borttappade lust så gott som aldrig beror på mannens bristande färdigheter mellan lakanen

Småningom fick Rosa Meriläinen insikten att onani är en kärlekshandling, riktad mot en själv. Numera brukar hon hellre masturbera än sminka sig om det är bråttom om morgonen, eftersom det ger kinderna en så klädsam glöd.

Självtillfredsställelse gör det också lättare att identifiera vad man själv tänder på och tycker om. Det är nämligen inte bara kommunikationen som är svår, det är också svårt för många att veta vad de vill ha.

– Här hjälper åldern till. För många kvinnor blir det lättare när de passerat 40-strecket, då känner man redan sin kropp och sitt psyke ganska bra. Det finns också olika tekniker. Att träna musklerna genom att lyfta tyngder med vaginan är något som har hjälpt mig mycket.

Att gå omkring naken höjer självkänslan

Den positiva kroppsbilden har inte alltid varit självklar för Rosa Meriläinen. I tonåren blev hon retad för sitt utseende. Oskulden ville hon bli av med så fort som möjligt. Att hitta lust och njutning i sin egen kropp var ingenting hon prioriterade.

För många kvinnor blir det lättare när de passerat 40-strecket, då känner man redan sin kropp och sitt psyke ganska bra

När hon idag pratar om sitt älsklingsämne, har hon en utpräglat mild blick på sig själv och andra.

– Varje människa är härlig, trots alla fel och brister, trots osäkerhet och skam. Att vara intim med någon innebär att vara öppen också med sin ofullständighet. Det leder till en djupare relation och till bättre sex.

Hon berättar också att hon är en riktig “kotinakuilija”, alltså en person som ofta går naken hemma. På det viset vänjer man sig vid sin egen kropp, hur den ser ut och fungerar, och lär sig älska kroppen och dess möjligheter.

Vi tänder på kärlek

En positiv sak som överraskade Rosa Meriläinen när hon fördjupade sig i sexforskningen var att de små, vardagliga sakerna fortfarande fungerar – som kyssar och kärleksfulla ord.

Forskningen visar till exempel att kärleksord ökar oddsen för kvinnlig orgasm. Men orden borde sägas också i andra sammanhang än sexuella, för då är man mer benägen att tro på dem.

– Det är lätt att få för sig att man inte längre är sexig i partnerns ögon efter ett par år. Därför lönar det sig att berätta för sin partner hur underbar hen är.

Sexkalender med 24 luckor

Det kan vara roligt att ta erotiska bilder på varandra eller skicka ett snuskigt sms till den andra under arbetsdagen. Eller skriva ett gammaldags kärleksbrev. Vad sägs om en sexkalender istället för en adventskalender inför jul, där varje lucka innehåller en mysig sak att göra ihop?

Att vara intim med någon innebär att vara öppen också med sin ofullständighet

Det är också bra att fundera på vilka ord man vill använda för olika aktiviteter och kroppsdelar. Någon gång kanske man vill använda grova ord, en annan gång vackra ord och ibland helt sakliga.

Skolklassen hittade klitoris

Det är nämligen viktigt, vilka ord och benämningar vi använder. Hur ska vi kunna tala med unga om lust, om klitoris inte ens nämns i läromedlen?

Läraren till Rosa Meriläinens son höll med om att materialet var bristfälligt och bestämde sig för att göra något åt saken.

Det slutade med att barnen fick i uppgift att rita dit den väsentliga delen och så diskuterade klassen varför den är så betydelsefull.

– Det är förvånansvärt många barn som lär sig om sex först i skolan. Det skulle vara bra om saken diskuterades också i hemmen. Och att inte glömma att det handlar om njutning!

Efter Nio har temat eld, måndagen den 28 maj i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln