Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Chefen för Migris asylenhet: ”Nästan hälften av alla asylsökanden från Ryssland är Jehovas vittnen”

Från 2018
Henkilökuva
Bildtext Esko Repo.
Bild: Mikko Koski / Yle

Amnesty Internationals verksamhetsledare i Finland Frank Johansson ser situationen som svår för medlemmar i Jehovas vittnen i Ryssland sedan organisationen förbjöds. Enligt Migrationsverket i Finland är positiva asylbeslut att vänta.

Att Jehovas vittnen systematiskt förföljs i Ryssland är ett nytt fenomen, men lagändringen är inte ensam en grund för att beviljas asyl i Finland.

Finland har under fjolåret och i år fått allt flera asylsökande från Ryssland.

Enligt Esko Repo som är chef för asylenheten vid Migrationsverket kom det i fjol ungefär 400 asylsökande från Ryssland. I år är siffran redan uppe i 150.

Migrationsverkets asylenhet för inte statistik över asylsökandes religion eller skäl till att ansöka om asyl.

- Jag kan inte säga hur många som tillhör Jehovas vittnen, men kanske det är nästan hälften, säger Esko Repo.

Amnesty: Brott mot internationella avtal

Människorättsorganisationen Amnesty Internationals verksamhetsledare i Finland Frank Johansson har med oro följt med utvecklingen i Ryssland.

- Situationen är ju svår sedan Högsta domstolen i Ryssland förbjöd organisationen.

Högsta domstolen förbjöd Jehovas vittnen i april i år och kallade medlemmarna för extremister. Deras högkvarter och alla fyrahundra regionala organisationer läggs enligt Amnesty ner.

- Det här är både ett brott mot internationella avtal och Rysslands egna lag om religions-, yttrande- och organisationsfrihet.

I detta nu väntar ungefär 400 ryska medborgare på beslut om asyl. Vissa har redan fått ett positivt beslut, medan andra har fått avslag på sin ansökan.

Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty i Finland
Bildtext Frank Johansson.
Bild: Yle / Eva Pursiainen

Migrationsverket bedömer varje fall skilt för sig. Enligt Repo är ändringen i den ryska lagstiftningen gällande Jehovas vittnen inte en hållbar orsak till att få asyl.

Det måste finnas också individuella grunder.

- Vi gör utredningar och fattar sedan beslut.

Attacker mot Jehovas Vittnen

Frank Johansson anser att de ryska medlemmar i Jehovas vittnen som har ansökt om asyl i Finland troligen har ganska bra grunder för att göra det, men understryker också han att det är alldeles klart att varje fall behandlas skilt för sig.

- Jag tror nog att myndigheterna vet vad de gör i det här fallet, men tittar man på det utifrån så är det alldeles klart att Jehovas vittnen har blivit attackerade.

Jehovas vittnen sångbok.
Bild: EPA/ULRICH PERRY

Johansson talar om att deras egendom har förstörts. De har hört rasistiska rop och fått rasistisk graffiti klottrad på hemmets väggar.

- Stenar har kastats in i aktiva medlemmars hem så alldeles tydligt handlar det om systematiskt förtryck av just den här gruppen.

Enligt enhetschef Esko Repo vid Migrationsverkets asylenhet har enheten bra koll på vad som händer i Ryssland.

Migrationsverket har egna experter och håller också kontakt med Jehovas vittnen i Finland för att höra om läget i Ryssland.

Amnesty Internationals verksamhetsledare i Finland Frank Johansson litar på att Migrationsverket har insikt i hur medlemmar i Jehovas vittnen behandlas i Ryssland just nu.