Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Filmen Fingerpori spelas in i Åbo för staden är så underbart ful

Från 2018
Kari Väänänen (Aulis Homelius) med jackan öppen under inspelningen av filmen Fingerpori.
Bildtext Kari Väänänen (med jackan öppen) som Aulis Homelius under inspelningen av filmen Fingerpori.
Bild: Lehtikuva

En sunkig gammal arbetarföreningslokal duger bra som stadshusets festsal i den nya Fingerpori-filmen som just nu spelas in i Åbo.

En annan scen spelas in vid spetsvillorna på Runsala, men inte i någon av villorna, utan i den fula representationsbastun från 1970-talet vid stranden.

– Åbo är full av underbara platser, den ena fulare än den andra. Det kommer att se fint ut på bild, säger producenten Nina Laurio från Solar Films.

– Hoppas bara att vädret skulle bli lite sämre, så att det ser ut mer som i serien, säger serietecknaren Pertti Jarla.

Pertti Jarla.
Bildtext Pertti Jarla.
Bild: Linus Hoffman / Yle

För nu ska seriestripparna om Fingerpori bli film. Serietecknaren Pertti Jarla har sedan 2007 ritat seriestripparna om staden Fingerborg, vilka i dag publiceras i 44 olika tidningar.

– Det här är så otroligt fint, nästan skrämmande. Särskilt därför att vi så länge funderat på om och hur serien kunde göras till film, säger Jarla.

Har visats som teater

– Det svåra är att få den tecknade serien att bli levande, särskilt då det är en så känd serie. Alla har sin egen bild av hur det ska se ut, men jag tycker vi har lyckats jättebra i att hämta karaktärerna till liv, säger regiassistenten Emma Heino från Solar Films.

Emma Heino. I bakgrunden blir Kari Väänänen (Aulis Homelius) intervjuad.
Bildtext Emma Heino. I bakgrunden blir Kari Väänänen (Aulis Homelius) intervjuad.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Pertti Jarla påpekar att Fingerpori spelats på Esbo stadsteater och förra sommaren sattes den upp som sommarteater på Teater Emma i Nådendal, och i båda uppsättningarna var alla karaktärer lyckade. I Nådendal regisserades pjäsen av Mikko Kouki, som nu är regissör för filmen.

Filmen spelas in på finska, men finländska filmer brukar översättas till svenska. En översättning av Fingerpori är ändå svår, för serien bygger för det mesta på ordlekar på finska.

Enligt Seriewikin publiceras serien Fingerpori på svenska i serietidningarna Get Fuzzy och Nya Serieparaden.

Heino säger att hon inte skulle vilja vara den som ska översätta filmen, fastän film är enklare.

En Fingerpori-seriestripp ur en tidning. I den första rutan säger en dam "Kävin kerran Islannissa...Tykkään valaista". I den andra rutan har en man en ficklampa och säger "Niin minäkin!"
Bildtext Seriestripp från Turun Sanomat. Hur översätter man detta till rolig svenska? "Jag besökte Island en gång.. Jag tycker om valar" - "Det gör jag med!" (för valaista betyder också att lysa upp).
Bild: Linus Hoffman / Yle

– I filmen tror jag det kommer att vara lite lättare [att förstå ordlekarna], eftersom kameran poängterar vad som är vitsen, vad vi borde förstå. Det kan bli lättare här när skämten kommer till liv, säger Heino.

Filminspelningarna i Åbo pågår sammanlagt i sju veckor, till den 21 juni. Man har alltså kommit halvvägs, och är mycket nöjd med Åbo.

Lastbilar och människor väntar på en filminspelning vid T-talo i Åbo.
Bildtext Filminspelning vid T-talo i Åbo.
Bild: Linus Hoffman / Yle

– Staden Fingerborg var lättare att hitta i Åbo än i Helsingfors. Här finns så mycket trevligt sjabbigt, tycker Jarla.

Fingerborg kunde vara vilken lite större stad som helst i Finland

I Jarlas första seriestrippar från 2006 hette staden Karl-Barks-Stadt, en parodi på Karl-Marx-Stadt i Östtyskland (numera Chemnitz). Och det är just de råa östtyska betongbakgårdarna som filmskaparna har hittat i Åbo.

Egentligen kunde vilken lite större stad som helst i Finland fungera som den fiktiva staden Fingerborg, en stad där tiden har stannat och där invånarna delvis lever i det förgångna.

– Man kunde säga att den politiska andan i staden är sådan att 98 % tillhör Centern, 1 % är nazister och 1 % är kommunister, uttryckte regissören Mikko Kouki det.

Filmen är en komedi, en live action-film om kärlek och fyra olika karaktärer i staden Fingerborg. I huvudrollerna ser vi Kari Väänänen (Aulis Homelius), Jenni Kokander (Rivo-Riitta), Santtu Karvonen (Heimo Vesa), Pirjo Lonka (Krapula-Päivi) och Aku Hirviniemi (Allan Kurma).

Jenni Kokander (Rivo-Riitta) vid inspelningen av filmen Fingerpori.
Bildtext Jenni Kokander (Rivo-Riitta)
Bild: Linus Hoffman / Yle

– Huvudsaken är att de ser roliga ut. Jag tycker inte de behöver se likadana ut som de tecknade karaktärerna, bara de är roliga och passar in i rollen, och det gör de, säger serietecknaren Jarla.

Premiären blir på hösten 2019.

Diskussion om artikeln