Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

23-åring dog av het frätande kalk – domen mot Nordkalk står fast

Från 2018
Nordkalks flagga.
Bild: Nordkalk.

I november 2011 inträffade en svår arbetsplatsolycka vid Nordkalks anläggning i Luleå.

En kalkugn skulle rengöras, då ångan inne i ugnen plötsligt exploderade och fem anställda träffades av ånga blandat med frätande kalk. En 23-årig man avled och en 19-årig man skadades svårt.

Nordkalk ansåg att det var entreprenören som hade arbetsmiljöansvaret, men Luleå tingsrätt dömde både Nordkalk och en platschef för arbetsmiljöbrott.

Platschefen dömdes i mars 2017 till ett års villkorligt fängelsestraff för arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Dessutom dömdes han att betala dagsböter.

Nordkalk dömdes att betala 3 miljoner kronor i böter.

Domen fastställdes av hovrätten

Nu har hovrätten för Övre Norrland fastställt domen. Enligt Sveriges Radio och TT anser också hovrätten att Nordkalk bar ansvaret för arbetsmiljön och att platschefen bar arbetsplatsansvaret.

Nordkalk säger i ett pressmeddelande att man fortfarande anser att det rörde som om ett entreprenörsförhållande, men att man inte tänker överklaga domen.

– Liksom tingsrätten har hovrätten gjort bedömningen att de drabbade arbetarna var inhyrda av Nordkalk och att Nordkalk därför hade arbetsmiljöansvaret för dessa när olyckan inträffade. Nordkalk har hela vägen menat att detta är en felaktig slutsats, då det i själva verket rörde sig om ett entreprenörsförhållande, vilket har stor betydelse för ansvarsfrågan, säger Eva Feldt, kommunikationschef på Nordkalk i pressmeddelandet.

Enligt Nordkalk leder domen leder till att många företag påverkas och behöver se över hur man lägger ut arbeten på entreprenad.

– Men att ansvaret för olyckan fastställs är också viktigt för alla parter. Mot bakgrund av att två instanser nu kommit till samma slutsats, tar Nordkalk åt sig av kritiken som framförts och accepterar domen. Vi vill återigen beklaga olyckan och de konsekvenser den fått för de drabbade och deras anhöriga. Nordkalk kommer inte att överklaga domen, avslutar Feldt.

Källa: Sveriges Radio och TT och Nordkalk.

Lagböcker och domarklubba.

Nordkalk döms för arbetsmiljöbrott efter dödsolyckan i Luleå

En person omkom och flera skadades i olyckan 2011.

Diskussion om artikeln