Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fem mål och rött kort i glödhet förlängning – Lyon vände på några minuter och försvarade CL-titeln

Från 2018
Uppdaterad 24.05.2018 21:49.
Lyons damer jublar, CL-final 2018.
Bildtext Lyon sprakade till när det behövdes och tog hem Champions League.
Bild: EPA

Efter en sällan skådad förlängningsexplosion är Lyon bäst i Europa för tredje gången i följd. Den franska dominanten gjorde tre mål på fem minuter och är nu mesta mästare i damernas Champions League.

Det fanns bara tomhet i Wolfsburgspelarnas blickar när slutsignalen gick i Champions League-finalen. Efter en högdramatisk tillställning i Kiev är Lyon än en gång bäst i Europa.

Den franska damgiganten säkrade sin femte Europatitel – den tredje i följd – efter en galen förlängning.

Matchen gick in på övertid efter nittio mållösa minuter, där Lyon hade en boll som såg ut att vara över mållinjen i andra halvlek. Väl i förlängningen small det bara till.

Tillbakatryckta Wolfsburg tog plötsligt ledningen i den 93:e minuten. Pernille Harder fick hav av ytor att jobba på och till slut prickade danskan in ledningsmålet.

Tre mål på fem minuter

Wolfsburg var ute efter revansch mot Lyon som slog tyskorna i finalen 2016 och i kvartsfinalen 2017. Då kom några nattsvarta minuter.

Alexandra Popp drog på sig sitt andra gula kort i den 96:e minuten. Med en spelare mer kom målexplosionen för Lyon.

Ada Hegerberg jublar.
Bildtext Ada Hegerberg satte Lyons tredje mål.
Bild: EPA

Amandine Henry tryckte vackert in 1–1 med ett stenhårt skott direkt efter utvisningen. Inte ens en minut senare styrde Eugénie Le Sommer in 2–1-målet efter succéinhopparen Shanice van de Sandens fina förspel.

Hela turneringens skyttedrottning Ada Hegerberg avrundade fem glödheta Lyon-minuter med att skicka in 3–1. Det var norskans femtonde fullträff på vägen fram till titeln.

Med några minuter kvar fastställde Camille Abily, som avslutar karriären efter den här säsongen, slutresultatet 4–1. Med tanke på att Lyons totala målskillnad i turneringen blev 38–2 kan man inte påstå något annat än att titeln var välförtjänt.

Tio senaste mästarna:

2018: Lyon
2017: Lyon
2016: Lyon
2015: Frankfurt
2014: Wolfsburg
2013: Wolfsburg
2012: Lyon
2011: Lyon
2010: Turbine Potsdam
2009: Duisburg

Diskussion om artikeln