Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ilta-Sanomat fick tag på utkast till grundlagsutskottets utlåtande: Social- och hälsovårdsreformen kan skjutas framåt med ett år

Från 2018
Uppdaterad 24.05.2018 22:41.
Riksdagshuset i Helsingfors.
Bild: Finnish Parliament House in Helsinki

I ett utkast till utlåtandet som riksdagens grundlagsutskott arbetar med anser man att valfriheten i social- och hälsovårdsreformen inte kan implementeras så snabbt som regeringen vill.

Tidigare i dag skrev Svenska Yle att riksdagens grundlagsutskott inte hinner komma med ett utlåtande om regeringens proposition om valfrihet i vården den här veckan.

Nu har tidningen Ilta-Sanomat fått tag på ett utkast till det här utlåtandet, daterat den 22.5.

Texten i det slutliga utlåtandet kan förstås vara annorlunda, men enligt utkastet anser grundlagsutskottet att regeringens proposition strider emot grundlagen.

Enligt IS har utskottet hört experter som anser att social- och hälsovårdsreformen samt landskapsreformen nog går att genomföra bara alla ändringar som grundlagsutskottet kräver har gjorts.

Grundlagsutskottet anser därför att reformen borde föras framåt stegvis.

IS skriver att det här betyder att varje etapp i reformen skulle flyttas framåt till exempel med ett år.

Enligt regeringens proposition skulle det första landskapsvalet ordnas redan i slutet av oktober i år.

Regeringen vill att landskapen och landskapsförvaltningarna ska vara färdiga år 2019, och ansvaret för social- och hälsovården skulle föras över från kommuner till landskap år 2020.

Allvarlig läcka, säger professor

Juha Lavapuro som är professor i offentlig rätt vid Åbo universitet kommenterar Ilta-Sanomats nyhet på Twitter.

Han kritiserar starkt det att någon gett media tillgång till utkastet.

- Tydligen så har hela grundlagsutskottets utkast till utlåtande läckts till Ilta-Sanomat. Om det stämmer så är det en mycket allvarlig sak. Och det ser ut att stämma, skriver Lavapuro på torsdagskvällen.

I en annan tweet jämför Lavapuro det som hänt med att högsta domstolen skulle behandla ett ytterst viktigt ärende, och utkastet till domen skulle läcka ut i förväg.

- Hur skulle man fortsätta behandlingen av det ärendet?, frågar sig Lavapuro.

Också Antti Kaikkonen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp, uttalar sig på Twitter. Han kallar händelsen för en undermålig handling.

- Vissa försöker tydligen bromsa social- och hälsovårdsreformen på alla sätt, skriver Kaikkonen.

Diskussion om artikeln