Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macron och Putin förde en ”ärlig och öppen dialog”

Från 2018
Macron och Putin möttes i S:t Petersburg
Bild: EPA/Yuri Kochetkov

Ryssland och Frankrike var överens om flera frågor när president Vladimir Putin tog emot sin kollega Emmanuel Macron i S:t Petersburg igår. De båda hittade en gemensam ton både kring Irans kärnenergiavtal och Donald Trumps senaste utspel.

– Kärnenergiavtalet med Iran måste bevaras, sa president Vladimir Putin på den gemensamma presskonferensen i S:t Petersburg igår efter förhandlingarna med Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Vi uppskattar Europas ansträngningar att försöka hålla avtalet vid liv, fortsatte Putin. Ryssland kommer aldrig att godkänna ensidiga sanktioner som inte godkänts av FN.

Putin menade att ifall avtalet inte längre fungerar på grund av USA:s beslut att dra sig ur kommer det också att påverka den globala ekonomin negativt.

Paris vill bygga broar

De båda presidenterna var nöjda med förhandlingarna och beskrev dialogen som både ärlig och öppen.

Emmanuel Macron var på ett mycket pratglatt humör och betonade ständigt vikten av en dialog och respekt för Ryssland.

Rysslands nyförvärvade roll som en stark ledarmakt kräver också nytt ansvar

― Emmanuel Macron

– Rysslands nyförvärvade roll som en stark ledarmakt kräver också nytt ansvar, sa Macron. Och jag är fullständigt medveten om Rysslands oersättliga roll i vissa internationella frågor.

Macron la fram ett franskt förslag om Iran som skulle komplettera kärnenergiavtalet. Macron vill även ha med Irans raketprogram och landets inflytande i regionen, särskilt i Syrien och i relation till Israel.

Macron var mån om att betona att Frankrike först vill ha Irans förtroende i den här frågan innan man går vidare.

Trumps avgörande förvånade

De båda presidenterna kommenterade även Donald Trumps beslut att inhibera det planerade mötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

– Jag beklagar att mötet inte blir av, sa Putin. Jag hade haft stora förhoppningar på det eftersom mötet kunde ha normaliserat situationen på halvön.

– Jag hoppas det här bara var en tillfällig motgång och att fredsprocessen kan ta ny fart så snabbt som möjligt, sa Macron.

Macron tackade också Kinas insats och menade att alla intresserade måste engagera sig.

Moskva ska analysera nedskjutningen

President Putin svarade också på en fråga om det nedskjutna malaysiska passagerarplanet över Ukraina år 2014.

En internationell utredning publicerade igår en rapport där missilen som träffade planet hade kunnat kopplas till ett av Rysslands luftvärnsförband.

Vi fick aldrig delta i den här utredningen, trots att vi erbjöd våra tjänster

― Vladimir Putin om flygkraschen i Ukraina 2014

– Vi fick aldrig delta i den här utredningen, trots att vi erbjöd våra tjänster, klagade Putin. Och eftersom vår information har ignorerats har vi också svårt att ta till oss slutsatserna. Men vi ska analysera rapporten.

Nya affärer planeras

Putin och Macron fortsätter sin dialog även idag eftersom båda presidenter deltar i det ekonomiska forumet i S:t Petersburg.

– Frankrikes näringsliv är intresserat att delta i moderniseringen av Rysslands ekonomi, sa Macron.

Igår hade de båda länderna skrivit under 50 olika avtal.

Ett av de mest uppmärksammade kretsade kring franska energibolaget Total som satsar 2,5 miljarder dollar i ett gasprojekt i ryska Arktis. Investeringen fick grönt ljus trots sanktionspolitiken.

Handeln mellan de båda länderna ökade med 16 procent ifjol.