Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Källor: Weinstein kommer att överlämna sig till polisen

Från 2018
Harvey Weinstein.
Bild: � www.splashnews.com/ All Over Press

Hollywoodproducenten Harvey Weinstein har gått med på att överlämna sig till New York-polisen under fredagen, uppger källor med insyn i fallet.

Polisen kommer att gripa Weinstein och åtala honom för att ha våldtagit en kvinna och tvingat en annan kvinna att utföra oralsex på honom, uppger anonyma källor till tidningen New York Times.

Weinstein lär ändå inte sitta häktad länge. Enligt en överenskommelse som har gjorts på förhand kommer han att friges mot en borgen på en miljon dollar. Han kommer att vara tvungen att bära en elektronisk fotboja och hans pass kommer att tas ifrån honom.

Oralsexanklagelserna står den före detta skådespelaren Lucia Evans för. Hon säger att Weinstein tvingade henne att utföra oralsex på honom år 2004, under ett möte som skulle handla om rollbesättning.

Våldtäktsoffret är anonymt.

Fler åtal kan vänta

Fredagens åtal kanske inte blir de sista mot Harvey Weinstein.

Han utreds fortfarande för andra övergrepp och för möjliga ekonomiska brott. En åtalsjury ska bland annat ställning till om Weinstein har bett tidigare anställda att identifiera offer och stämma träffa med dem för hans del.

Skådespelare i #metoo-demonstration i Cannes.
Bildtext Efter att anklagelserna mot Harvey Weistein uppdagades har kvinnor inom filmindustrin upprepade gånger ordnat protester mot trakasserierna i branschen
Bild: AFP / Lehtikuva

Utredningarna kring Weinstein tog fart i höstas, efter att tiotals kvinnor gick ut och anklagade honom för trakasserier och övergrepp i amerikanska medier.

Rykten om Harvey Weinstein hade då florerat i nöjesbranschen i flera år. För tre år sedan anklagade en italiensk modell honom för att ha tafsat på hennes bröst.

Åklagaren lade ändå ner fallet, trots att man hade tillgång till en ljudinspelning där Weinstein erkände att han tagit henne på brösten och lovade att inte göra det igen.

Åklagaren fattade sitt beslut efter lobbning av Weinsteins jurister. De hänvisade till att modellen under ett rättsfall i Italien, som också handlade om sexuella trakasserier, hade ändrat sitt vittnesmål.

Källor: New York Tims, Reuters

Diskussion om artikeln