Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Finskt universitet får tvärvetenskapligt innovationscenter – uppkallas efter Mythbusters-Jamie

Från 2018
Uppdaterad 25.05.2018 10:42.
Jamie Hyneman i Villmanstrand i juni 2017.
Bildtext Jamie Hyneman i Villmanstrand i juni 2017.
Bild: Yle/Petri Kivimäki

Då Jamie Hyneman, känd från tv-serien Mythbusters, tog emot sin hedersdoktorstitel vid Villmanstrands tekniska högskola i somras pratade han om vikten av interdisciplinär forskning och samarbete över områdesgränserna. Det här tog högskolan på allvar och i höst återvänder Hyneman då det tvärvetenskapliga innovationscentret som bär hans namn ska invigas.

Lappenrannan teknillinen yliopisto LUT (från Lappeenranta University of Technology) visade upp sitt nya center för Yle tidigare i veckan. Tanken är att eftersom LUT erbjuder flera olika vetenskapliga discipliner är det inte mer än rätt att slå kloka huvuden ihop, som Hyneman föreslog, och bygga ett interdisciplinärt, tvärvetenskapligt forskningscenter.

- Du går in med en idé och kommer ut med en uppfinning, sade Hyneman i somras.

Och det försöker LUT uppnå.

Det nya innovationscentret vid Villmanstrands tekniska högskola.
Bildtext Det nya innovationscentret vid Villmanstrands tekniska högskola.
Bild: Yle/Petri Kivimäki

- Det här är mitt på campusområdet. Både universitetets och yrkeshögskolans studerande kan lätt komma hit, förklarar forskarläraren Markku Ikävalko om centret.

Processen ska vara starkt idédriven. Projektledare Terhi Virkki-Hatakka ser det som ett stort värde att människor som studerar olika saker och som har helt olika utgångsläge kan mötas under samma tak.

- En sjukskötarstuderande kan komma på en idé som en teknikstuderande aldrig någonsin skulle komma på. Men teknikstuderanden kan i stället veta hur sjukskötarstuderandens idé kan verkställas. Och en ekonomistuderande kan sedan veta hur de kunde göra vinst på den färdiga produkten, säger Virkki-Hatakka.

Terhi Virkki-Hatakka på LUT.
Bildtext Terhi Virkki-Hatakka.
Bild: Yle

"Vi ska inte utbilda tentskrivare"

Centret har ett öppet rum där teamen kan mötas för att bolla idéer. Då en plan har stakats ut är det lätt att ta sig till labben för att verkställa den, menar högskolan.

Att skapa nytt är enligt forskarläraren Mikko Kuisma högskolans huvuduppgift.

- Vår grundläggande uppgift är inte att läsa till och svara på tentfrågor, utan att producera nya yrkeskunniga. Här kan man nu testa och pröva nya grejer, vilket inte var möjligt förr, säger Kuisma.

Enligt Kuisma ska centret producera prototyper och testa uppfinningars funktionalitet. Han understryker att det inte är fråga om en fabrik.

Centret invigs i höst och då kommer som sagt hedersdoktor Jamie Hyneman till Villmanstrand igen.

Artikeln bygger på Yle Uutisets artikel Yliopisto sai apuun myytinmurtaja Jamie Hynemanin – nyt hullut ideat alkavat tulla oikeiksi keksinnöiksi skriven av Petri Kivimäki.

Diskussion om artikeln