Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Ny dom för Samsung - måste betala 460 miljoner euro till Apple för patentbrott

Från 2018
Äpple.

En kalifornisk domstol dömde den sydkoreanska mobiltillverkaren efter en veckas rättsprocess och fyra dagars överläggningar. Det är den senaste vändningen i en sju år gammal rättstvist.

Senast 2014 dömdes Samsung till 120 miljoner dollars skadestånd. Nu handlar det om 539 miljoner dollar, ungefär 460 miljoner euro.

Apple och Samsung har mötts i rätten i ett halvdussin länder på tre kontinenter under det här decenniet. Apple har vunnit merparten men för två år sedan friades Samsung i ett tidigare patentbråk i USA:s högsta domstol. Då yrkade Apple på över 400 miljoner dollar.

Apple grundar alla sina åtal på att den sydkoreanska konkurrenten inte överhuvudtaget skulle vara en spelare på mobilmarknaden om de inte skulle ha kopierat oräkneliga Apple-patent.

Samsung är i antal telefoner sålda världens största tillverkare av mobiltelefoner i dag, med en dryg femtedel av den globala marknaden. Trots att marknadsandelen är "bara" dryga 10 procent har Apple världens överlägset mest populära modeller.

Kinesiska Huawei säljer ungefär lika många telefoner som Apple men har fler och mindre populära modeller.

Diskussion om artikeln