Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Argentinsk tennisspelare dömd för matchmanipulation – hotas av livslång avstängning

Från 2018
Nicolás Kicker kan få livslångt tävlingsförbud.
Bildtext Nicolás Kicker kan få livslångt tävlingsförbud.

Den argentinske tennisspelaren Nicolás Kicker har åkt fast för att ha manipulerat matchresultat. Han är en av de högst rankade tennisspelarna som dömts för matchmanipulation och riskerar ett livslångt tävlingsförbud.

Argentinaren Nicolás Kicker parkerar på 84:e plats på världsrankingen och är således en av de högst rankade spelarna som dömts för manipulation av matcher. Han lär dömas till ett livslångt tävlingsförbud men det exakta straffet tillkännages i ett senare skede.

Under sin tenniskarriär har han förtjänat ihop över 834 000 dollar vilket motsvarar 712 000 euro.

Oddsen började svänga misstänkt

Den i dag 25-årige Kickers förseelser skedde i två turneringar år 2015. I en Challenger-tävling i italienska Padova förlorade han med avsikt mot den 17-årige koreanen Duckhee Lee med 2–6, 1–6. Tre månader senare förlorade han med avsikt mot Ecuadors Giovanni Lapentti med 6–2, 2–6, 5–7 i en liknande tävling i Barranquilla i Colombia.

Efter att Kicker hade vunnit första setet över Lapentti började vadslagningen svänga kraftigt – mot att Kicker förlorar matchen. Sådant beteende tyder på att det finns personer som vet hur matchen kommer att sluta.

– Det finns praktiskt taget inget annat sätt att förklara rörelsen för vadslagningsodds än att någon visste resultatet av matchen innan det hände, säger vadslagningsexperten Ian Dorward på The New York Times webbplats.

Som bäst har Kicker varit 78:e på världsrankinglistan. Under sin karriär har han vunnit tio ITF-turneringar, men inga ATP-turneringar.

Nyheten om Kickers matchmanipulationer kom strax före han skulle delta i Franska öppna, men därav blir det inget av.

År 2011 åkte österrikaren Daniel Köllerer fast för matchfixing och dömdes till ett livslångt tävlingsförbud. Han var som bäst 55:e på världsrankinglistan.

Diskussion om artikeln