Tolkisförälder om Ujulas senaste skolförslag: ”Kan han inte bara låta oss vara i fred?”
Hopandet och roendet om nya Tolkis skola i Borgå fortsätter. Nu är stadsdirektörens senaste förslag att skolprojektet bantas ner rejält. Föräldrar är uppgivna och på bildningssidan känner man sig lurade.
Stadsstyrelsen ska få ta ställning till tre alternativ för Tolkis skola på måndag.
Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula föreslår att politikerna går in för alternativ tre. Det alternativet blir rejält billigare genom att man skippar tanken på öppna läromiljöer, och att elevantalet minskas från 140 till 120.
Satu Ekholm är en av dem som har engagerat sig i Tolkis skola. Hennes barn ska börja i skolan i höst.
Ekholm svarar på Yle Östnylands intervjuförfrågan per sms eftersom hennes tidtabell under fredagen inte tillåter en intervju.
Enligt Ekholm ska Hem och skola i Tolkis och Gammelbacka publicera ett brev med sina tankar om det senaste förslaget, troligtvis på måndag.
– Min egen reaktion är: inte igen. Kan han (Ujula, redaktionell anmärkning) inte bara låta oss vara i fred, skriver hon.
"Barnen behöver inte finheter"
Satu Ekholm säger att hon förstår att skolan inte kan få hur mycket pengar som helst.
Hon tycker ändå att man i stället skulle kunna skippa de ”fina designlamporna och materialen” och i stället använda ett hållbart, billigare material.
– Barnen behöver inte specialdesignade möbler och finheter. De behöver en skolbyggnad som blir färdig som lovat!
Den svenska utbildningsdirektören i Borgå, Rikard Lindström, väger sina ord på guldvåg då Yle Östnyland ber om en kommentar.
– Jag kan inte säga annat än att vi känner oss lite lurade och ensamma i dag, och man funderar om man har tappat minnet, säger Lindström.
År 2012 gjordes en skolnätsutredning, och då kollade Borgå stad bland annat i vilket skick fastigheterna var.
Då fanns också tankar om att göra hotet till en möjlighet och bygga något som är anpassat till dagens krav på hur en läromiljö ska se ut.
För Tolkis skolas del kom processen i gång redan 2014–2015, då tanken var att de svenska eleverna skulle få ett nybygge med daghem, förskola och grundskolans lägre klasser.
Sedan klarnade det ändå att finska Tolkkisten koulu också har problem med inneluften.
Då ändrade politikerna kurs och beslöt att de finska eleverna får nybygget medan gamla Tolkkisten koulu renoveras och byggs om för de svenska eleverna.
Jag kan inte säga annat än att vi känner oss lite lurade och ensamma i dag, och funderar om man har tappat minnet
Rikard Lindström
Rikard Lindström säger att han upplevde att bildningen då fick frågan om de moderna tankarna på läromiljöer och verksamhetskultur kan flyttas in i ett gammalt hus.
– Jag vet inte om man ska tala om känslor som tjänsteman men det som känns lite avigt är att vi nu står här ensamma och försvarar beslutet från sommaren 2016.
Enligt Lindström känns det som om de löften som då gavs åt bildningen och de svenska eleverna har glömts bort då man nu säger att planerna blir för dyra.
– Det känns som om ingen tar ansvar för de beslut som då fattades.
"Som att bygga ett småhus"
Alternativ ett – att Tolkis skola får mer pengar så att projektet förverkligas som planerat – är det som bäst passar ihop med tankarna på att bygga bra skolor som är anpassade till dagens krav och den nya läroplanen.
Det här enligt utbildningsdirektör Rikard Lindström.
Han tycker att alternativ två också är acceptabelt, även om det också skulle medföra en viss besvikelse för bildningssidan då man kanske inte får allt man hade tänkt sig.
– Det är som att bygga ett småhus. Du kan inte verkställa alla drömmar du har när du börjar, men grunden måste synas på något sätt. Alternativ två är helt okej bara vi får behålla grundtankarna om hur vi lägger upp verksamheten.
Ujula vill att nya Tolkis skola bantas ner rejält: Färre elever och inga öppna läromiljöer
Skolbygget i Tolkis i Borgå blir för dyrt.