Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskargruppen Bellingcat avslöjar ny information om nedskjutningen av det malaysiska planet 2014 – följ direktsändningen klockan 12

Från 2018
Uppdaterad 25.05.2018 11:58.
Programmet är inte längre tillgängligt
Ny information ges om passagerarplanet som sköts ner över Ukraina 2014 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den oberoende internationella forskargruppen Bellingcat presenterar i dag klockan tolv nya uppgifter om nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH17 ovanför Ukraina 2014.

Se direktsändning från Haag med början klockan 12!

Gruppen har samlat in mera bakgrundsinformation och kommer att presentera en helhetsbild av händelseförloppet. Det sägs handla om tidigare opublicerat material.

Bellingcat har använt sig av offentliga uppgifter, och har samlat ihop ett omfattande bildmaterial. Avsikten är att skapa en noggrann bild av hur människor och fordon har rört sig.

I går publicerade polisen sin rapport om nedskjutningen av MH17-flyget. Deras centrala utgångspunkt är att den missil som förstörde planet kom från Ryssland.

- Missilen har kunnat kopplas till det 53:e luftvärnsförbandet i den ryska staden Kursk, sade utredaren Wilbert Paulissen vid en presskonferens i Nederländerna.

Den ryska militären anses ha transporterat fordon över den rysk-ukrainska gränsen. Alla fordon i den konvoj som transporterade missilen hörde till Rysslands väpnade styrkor, sägs det i utredningen.

Den ryska staten var skyldig till nedskjutningen

― Nederländerna och Australien

I dag meddelade Nederländernas regering att den anser att den den ryska staten hade "en roll" i nedskjutningen av MH17-planet. Att peka ut ett land som skyldigt kommer att innebära en komplex juridisk process, konstaterade den nederländska regeringen.

Också Australien kom i dag med ett likadant uttalande om Rysslands skuld.

Ryssland har vid ett flertal tillfällen förnekat all inblandning i nedskjutningen. Enligt Ryssland var det den ukrainska armén som sköt ner MH17.

Diskussion om artikeln