Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rullstolsburna Lucas får börja i förskolan vid Vasa övningsskola trots allt – Åbo Akademi drar tillbaka besvär

Från 2018
Uppdaterad 26.05.2018 11:35.
pojke i rullstol
Bildtext Lucas har en muskelsjukdom som gör att han är rullstolsburen.

Femåriga Lucas som är rullstolsburen får börja i förskolan vid Vasa övningsskola till hösten trots allt. Åbo Akademi drar tillbaka sitt besvär till Regionförvaltningsverket.

Vasa stad hade redan tidigare gett Lucas grönt ljus att börja i förskolan i Vasa övningsskola som är hans närskola. Men skolan besvärade sig till Regionförvaltningsverket.

Vasa övningsskola
Bild: YLE/ Sandra Snellman

Svenska Yle uppmärksammade fallet

Vasa övningsskola ansåg att man av finansieringsorsaker inte har möjlighet att ta emot ett barn som har förlängd läroplikt, vilket Lucas har.

Åbo Akademi har nu beslutat dra tillbaka besväret till Regionförvaltningsverket över Vasa stads beslut gällande Lucas plats i förskolan vid Vasa övningsskola. Det här efter att Svenska Yle uppmärksammade fallet.

Lucas situation har också fått stor uppmärksamhet i övriga medier de senaste dagarna.

Skolan har möte med Vasa stad nästa vecka

Övningsskolan har omprövat beslutet efter att man på nytt diskuterat saken med Vasa stad.

– Diskussionerna har öppnat för ett utvecklat samarbete och en förbättrad informationsgång i utbildningsärenden, vilket har gjort det möjligt för övningsskolan att revidera sin värdering, skriver ÅA i ett pressmeddelande.

- Vi kommer att hålla ett möte med staden inkommande vecka för att reda ut hur man kunde införa nya rutiner och bättre förutsättningar för att kunna ta emot barn med specialbehov, säger Fritjof Sahlström, dekanus vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi.

Professor Fritjof Sahlström
Bildtext Fritjof Sahlström
Bild: Jens Berg

"Ville pröva generella principer"

Enligt skolan var målet med överklagan att pröva de generella principer för kostnadsersättning som gäller, för att ge skolan långsiktiga förutsättningar för verksamhet som är till alla barns bästa.

Vasa övningsskola beklagar att ett barn och en familj kommit i kläm och hälsar Lucas välkommen när skolan börjar i augusti.

Diskussion om artikeln