Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bellingcat: Det fanns en central figur som går att koppla till nedskjutningen av MH17-planet

Från 2018
Uppdaterad 25.05.2018 14:58.
Bellingcat presenterar rapport om nedskjutning av MH17-planet
Bild: EPA-EFE/REMKO DE WAAL

Ryssland var involverat i nedskjutningen av MH17-planet år 2014, och den högsta ryska ledningen måste ha varit medveten om det.
Den slutsatsen drar forskargruppen Bellingcat. Enligt dem fanns en nyckelfigur som opererade under olika identiteter.

Enligt Bellingcat var en högt uppsatt militärexpert i den ryska militära kommandokedjan involverade i händelserna. Mannen sägs ha varit en viktig rådgivare för den ryska regeringen.

Bellingcats hypotes är att Ryssland var direkt involverat i transporten av Buk-missilen från Ryssland till Ukraina och tillbaka igen.

- Allt pekar på en central militäroperation, säger Bellingcats. Varken separatister eller ickemilitära personer skulle ha kunnat transportera ett sådant missilvapen.

Telefonsamtal spårades

Bellingcat har arbetat mycket med att analysera telefonsamtal. Olika telefonnummer kombinerades med helt öppna databaser, namn spårades och mystiska kodnamn identifierades.

Två dagar före nedskjutningen talades det bland annat om nedskjutning och om transport på en trailer.

Bellingcat har inte lyckats lista ut var den exakta platsen för avskjutningen var belägen.

En mycket ovanlig röst förekom på banden

Bandade telefonsamtal ledde Bellincat till en person " som hade en väldigt speciell röst" vilket gjorde spårningen lättare. Det gjordes röstjämförelser för att identifiera mannen (som hade minst två identiteter) med den speciella rösten.

Spåren ledde till en man som var högt rankad i den ryska underrättelsetjänsten. Mannen hade bland annat haft direkt ansvar för det lokala militärkommandot i Luhansk i Ukraina.

Nyckelpersonen i fråga sägs också ha varit nära involverad i konflikten mellan Georgien och Sydossetien, och var - under en helt annan identitet rekryterad för specialuppdrag i Sydossetien. Han hade också en politisk roll i Sydossetien, och hade jobbat med informationskrig mot väst.

Mannen hade en akademisk bana bakom sig, och hade bland annat kunskap om missiler. Bellingcat har noterat att han agerade i bakgrunden och att han aldrig förekom på foto.

Oleg Ivannikov opererade i hemlighet i separatistområdet Luhansk i östra Ukraina vid den tidpunkt då planet sköts ned

Oleg Ivannikov vid Rysslands militära underrättelsetjänst GRU var den central person som BellinGcat bedömer att hade en stor roll i det händelseförlopp som ledde till att det malaysiska passagerarplanet blev nedskjutet av en missil.

Enligt utredningarna opererade Ivannikov i hemlighet i separatistområdet Luhansk i östra Ukraina vid den tidpunkt då planet sköts ned.

Ivannikov uppges ha agerat under det hemliga namnet Orion. Bellingcat påpekar ändå att det inte går att i detalj bekräfta Ivannikovs roll i själva nedskjutandet.

Vi har ingen hypotes som utgår från att Putin inte kände till detta

Bellingcat bedömer att Rysslands president Vladimir Putin måste ha vetat att missilmaterialet transporterades till Ukraina. Bellingcat säger sig inte ha någon hypotes som skulle säga att Putin INTE var involverad.

Ryssland har å sin sida redan tidigare anklagar Bellingcat för påhitt. Enligt Ryssland har Bellingcat presenterat falska uppgifter för utredningsteamet i Nederländerna.

Bellingcat säger för sin del att Putin nu borde visa att Ryssland är oskyldigt.

- Ge oss den man vi har identifierat! Om Putin vill visa att Ryssland är oskyldigt så bör han ge ut mannen och få höra honom tala.

Den nederländska utredningen:

  • Det malaysiska flygplanet (Malaysia Airlines flyg MH17) sköts ner av en Buk-missil den 17 juli 2014.
  • Planet var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur i Malaysia då det sköts ner. Alla 298 människor ombord omkom.
  • Missilen har kunnat kopplas till det 53:e luftvärnsförbandet i den ryska staden Kursk. Alla fordon i den konvoj som transporterade missilen hörde till Rysslands väpnade styrkor.
  • Missilen avfyrades senare från östra Ukraina mot passagerarplanet, säger nederländska utredare.

Diskussion om artikeln