Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oseedad Williams i Franska öppna – Ivanka Trump dundrar: "Ingen ska behöva lida för att ha fått barn"

Från 2018
Serena Williams vann australiska öppna för sjunde gången.
Bildtext Serena Williams är redo för Franska öppna.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Den förra världsettan Serena Williams har rasat ner till 449:e plats på världsrankingen – för att hon inte tävlat eftersom hon varit på moderskapsledighet i 13 månader. I höstas fick hon en dotter och nu inleder hon sin sejour i Franska öppna som oseedad – något som Ivanka Trump inte godkänner.

– Det är löjligt. Serena Williams är en utmärkt idrottare (bästa någonsin!) och en älskande ny mor. Ingen ska behöva lida professionellt för att ha fått barn! WTA borde ändra denna regel omedelbart, skriver Ivanka Trump på Twitter.

Organisatörerna av tennisturneringen Franska öppna valde att inte beakta det faktum att den 36-årige Serena Williams varit borta från tävlingsarenorna på grund av att hon varit havande.

På grund av att hon inte tävlat under det gångna året har hennes ranking rasat ner till 449:e vilket innebär att hon inte är seedad i turneringen. Det i sin tur innebär att hon kunde ha fått möta – om lotten så hade avgjort – vilken som helst seedad spelare redan i de första omgångarna.

Så mycket förståelse för Williams situation hade organisatörerna ändå att de låter henne tävla, trots att hennes ranking är låg.

Situationen i Paris löstes (kanske / för stunden) av att Williams lottades mot Tjeckiens Kristyna Pliskova i första omgången. Pliskova är 70:e på världsrankingen.

När Williams lämnade WTA-touren för sin moderskapsledighet var hon världsetta.

"Det är normalt att föda"

Det är inte bara från USA:s högsta maktskikt som den trefaldiga French Open-mästaren Williams har fått stöd, utan också från medspelare.

– Jag skulle gärna se den regeln ändras. Det är så tungt, både fysiskt och emotionellt, att komma tillbaka från (moderskapsledigheten), sade Maria Sjarapova enligt ESPN härom veckan.

– Det är normalt att föda. Enligt min mening borde rankingen skyddas när man föder barn, sade den förstaseedade Simona Halep.

– Hon var världsetta och förtjänar att vara seedad, sade den fjärdeseedade Elina Svitolina.

Serena Williams har vunnit Franska öppna tre gånger, 2002, 2013 och 2015. Förutom singel spelar Williams också dubbel i Roland Garros med sin syster Venus Williams. Två gånger, 1999 och 2010, har de vunnit dubbelmästerskapet.

Diskussion om artikeln