Snabbtest för blågröna alger lanserades äntligen – men tillverkaren påpekar att resultatet är riktgivande
Efter många om och men har snabbtestet för blågröna alger, som utvecklats av teknologiska forskningscentralen VTT och Åbo universitet, lanserats. Det handlar om ett pålitligt test, men resultatet är riktgivande och ansvaret ligger hos användaren, påpekar tillverkaren.
Det är en varm och solig fredag i Åbo då Yle Åboland tar sig ut till Ispois simstrand för att träffa Thommy Hellberg från Saloföretaget Salofa. Det är Salofa som har tillverkat det omtalade snabbtestet för blågröna alger – och nu ska vattnet på simstranden testas.
– Det här är spännande. Det är första gången som jag testar produkten i havsvatten personligen, konstaterar Hellberg.
Hellberg tar sig ut på bryggan och skopar in vatten i en hink. Sedan sätter han ner sig på en bänk och plockar fram lådan med testet i.
– Människor har fått uppfattningen om att det här går mycket snabbare än vad det gör. Det tar ungefär en kvart att genomföra testet, förklarar Hellberg samtidigt som han fyller ett provrör i hinken.
Provröret innehåller bränd kalk, som får vattnet att koka. Provröret ska stå i tio minuter före man gå vidare med snabbtestet.
"Äntligen"
Hellberg har stannat i Åbo på vägen till Nådendal, där tillverkarna äntligen ska lansera snabbtestet.
Utvecklingen började 2014 och redan i januari i fjol började Salofa tala om att produkten snart finns på marknaden för allmänheten. Men det ville sig inte. Ett år senare är det ändå dags.
– Det har varit svårt att få fram den kemiska effekten, att spräcka cellerna. Det tog en enorm tid förrän vi fick det att fungera. Sedan hade vi problem med att applicera biologin i praktiken, men vad det handlade om kan VTT och Åbo universitet svara bättre på. Det var med andra ord en massa saker som drog ut på tiden och innan man vet ordet av det så är säsongen förbi, förklarar Hellberg.

– Så nu känns det jättebra, tillägger han.
Fick inte fart i Australien, men intresset är enormt i Finland
Snabbtestet lanserades ursprungligen i Australien, där tillåter myndigheterna ändå inte ännu försäljning av testet. Först måste några jämförande studier genomföras, och det håller tillverkarna på med som bäst.
– Det handlar inte om något större problem, intygar Hellberg.
Efterfrågan i Finland är dessutom enorm, berättar han.
– Vi har fått in tiotusentals beställningar.
"Pålitligt nog, men på användarens ansvar"
Men hur pålitligt är det här testet? Det handlar ändå om en produkt som kommer att säljas till allmänheten.
– Det är pålitligt nog. Det hittar inte alla toxiner, men nog till 90 procent. Det finns vissa toxiner som förekommer i Östersjön som den inte hittar, säger Hellberg.
– Nästa generation av tester kommer att hitta också resten. Vi testar varje sats med riktiga toxiner.
Men vem är det som bär ansvaret om det blir ett falskt grönt ljus? Algtoxiner kan ju i värsta fall vara livsfarliga för till exempel husdjur.
– Det visar säkert lättare positivt än vad verkligheten är. Men om man misstänker att det finns alger i vattnet så ska man undvika det. Det här testet är bara riktgivande. Ansvaret ligger hos användaren. Det står också uttryckligen på alla ställen att man ska undvika vattnet om man misstänker något, svarar Hellberg, men tillägger:
– Det är så nära sanningen som man kan komma.
Dyrare än förväntat
Priset har också hittills varit ett frågetecken – och är det delvis fortsättningsvis, berättar Hellberg.
– Priset för en sådan här låda som innehåller tre snabbtester kommer att ligga på ungefär 40 euro, säger han.
Tidigare talade Hellberg själv om ett pris på 35 euro för ett paket med fem stycken snabbtester.
– Dit får vi säkert priset efter att produktionen kört i gång i större skala. Nu är sanningen så pass krass att det finns investeringar som måste betalas tillbaka, förklarar Hellberg.
Dags att granska vattnet i Ispois
Plötsligt har det gått tio minuter och Hellberg plockar fram en pipett och suger ut några droppar vatten ur provröret, som nu slutat sjuda.
– Det behövs tre droppar, som man lägger på det här kortet, förklarar han.
Några minuter senare kommer resultatet: Inga av de 90 procent av toxinerna i Östersjön hittades i vattnet vid Ispois simstrand.
– Jag snackade lite med VTT här innan och det skulle nog ha varit en skräll om vi hade hittat något. Fast det har varit varmt en stund så har blomningen nog inte börjat ännu, säger Hellberg.