Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den tidigare filmmogulen Harvey Weinstein överlämnade sig till polisen – misstänks för våldtäkt

Från 2018
Uppdaterad 25.05.2018 16:49.
harvey Weinstein med en hög böcker under armen och pressen i bakgrunden överlämnar sig till polisen i New York.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den amerikanske tidigare filmproducenten Harvey Weinstein har överlämnat sig till polisen på Manhattan i New York. Tiotals reportrar och fotografer väntade på den tidigare filmmogulen vid polisstationen.

Exakt vad Weinstein kommer att åtalas för är oklart, men New York Times rapporterade tidigare att åtalen handlar om en misstänkt våldtäkt och ett fall där Weinstein ska ha tvingat en kvinna till oralsex.

Oralsexanklagelserna står den före detta skådespelaren Lucia Evans för. Hon säger att Weinstein tvingade henne att utföra oralsex på honom år 2004, under ett möte som skulle handla om rollbesättning.

Våldtäktsoffret är anonymt.

Weinstein lär inte sitta häktad länge. Enligt en överenskommelse som har gjorts på förhand kommer han att friges mot en borgen på en miljon dollar. Han kommer att vara tvungen att bära en elektronisk fotboja och hans pass kommer att tas ifrån honom.

Metoo-rörelsens tändvätska

Över 70 kvinnor har anklagat Harvey Weinstein för vådltäkter och sexuella trakasserier. Weinstein har ändå nekat till att han skulle ha våldtagit någon.

Weinstein är en av grundarna till Weinstein Company och Miramax-studion. Han var en av Hollywoods mäktigaste filmproducenter innan tiotals kvinnor vittnade om att han utsatt dem för sexuella trakasserier och våldtäkter.

Anklagelserna började florera i oktober och blev startskottet till den världsomfattande #metoo-rörelsen.

Källor: Reuters, New York Times

Diskussion om artikeln