Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Johaug tillbaka med besked – minuten långsammare än Richardsson på milen

Från 2018
Therese Johaug.
Bildtext Therese Johaugs fysiska form verkar det inte vara något fel på.
Bild: EPA

Therese Johaug har gjort sin tävlingscomeback efter dopningsavstängningen. Norskan noterade en kanontid när hon sprang tio kilometer på 33.36 i ett landsvägslopp – ungefär en minut långsammare än Camilla Richardssons finländska årsbästa på bana.

Efter arton månaders avstängning för Therese Johaug fri att tävla igen. I en löptävling i Norge gjorde skidstjärnan comeback. Och det gick undan.

Johaug löpte tio kilometer på 33.36 i ett landsvägslopp. Exempelvis slog hon norska landslagskollegan Ingvild Flugstad Östberg med en och en halv minut.

– Det är första gången som jag löper den här distansen. Det är kul att få till en bra tid och känna att kroppen fungerar, säger hon till norska TV2.

"Inte bekymrad för min kapacitet"

Med den här löpinsatsen kan man åtminstone stryka alla form av tvivel på att Johaug inte skulle ha skött träningen exemplariskt under avstängningen.

– Den fysiska formen är bra. Jag är inte bekymrad för min kapacitet, jag har tränat väldigt bra.

Johaugs tid är riktigt bra. Förra året var det bara Anne-Mari Hyryläinen som var snabbare på milen i Finland – och hon löpte på bana.

I vår har Camilla Richardsson varit en bra bit under 33 minuter. Vasalöparen noterade 32.39,01 på distansen (på bana) vid en tävling i USA.

– Löpning och längdåkning är två skilda saker, men jag är trygg i att hon har gjort ett gott jobb. Ett sådant här lopp visar en väldigt stor kapacitet och det tror jag att vi får se mer av i vinter, säger Östberg.

TV2:s längdexpert Petter Soleng Skinstad konstaterar att de som hade glömt hur vass Johaug är, fick ett första tecken på hennes fysiska styrka i löploppet.