Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

TBE-sprutorna populära i Pargas – den som vill hinner ännu börja vaccinera sig

Från 2018
8-åring vaccineras i armen.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Den avgiftsfria TBE-vaccineringen som inleddes i fjol i Pargas har varit en succé. Den som ännu inte tagit vaccinet har fortfarande en chans.

Under våren har ortsbor och fritidsboende i Pargas fått den tredje och sista dosen av fästingvaccinet. Vissa kvällar har kön till vårdcentralen varit lång. På tisdag förra veckan var det kö hela kvällen och den sträckte sig ut på gården. Då vaccinerades 510 personer.

De egentliga vaccineringsdagarna börjar vara slut, men den som vill hinner ännu ta vaccinet och även de som inte tagit en enda av de tre doserna kan bli vaccinerad.

Hittills har vårdcentralerna i alla kommundelar gett över 25 500 doser, berättar hälsovårdaren Carola Silander-Lehtinen.

– Om vi har tolkat vår statistik rätt, så har över 10 000 personer fått vaccin.
Hon berättar att det var svårt att beräkna mängderna eftersom många tagit sprutorna tidigare vid privata mottagningar.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, räknade med att ungefär 40 procent av Pargasborna låter vaccinera sig. Uppskattningen stämmer rätt bra då kring 6 000 Pargasbor fått sprutorna.

Det är nog en hel del från Helsingfors, Vanda, Esbo och Grankulla

Också de som inte är permanent bosatta i Pargas men som vistas där i minst fyra veckor under sommaren har rätt att få vaccinet utan kostnad. Ungefär 5 000 personer bosatta utanför Pargas har fått vaccinet.

– Många kommer förstås från Åbo och S:t Karins, men det är nog en hel del från Helsingfors, Vanda, Esbo och Grankulla. Också från Österbotten har de kommit. Vi har ju haft en fin vår, så det är många som redan varit till stugorna.

Snabbvaccination erbjuds

I Pargas och i Nagu har de egentliga vaccineringarna redan avslutats, men på vårdcentralerna i Korpo, Houtskär och Iniö finns ännu några kvällar kvar. Tiderna finns publicerade på Pargas stads webbplats.

Den som ännu inte tagit en endaste av de tre sprutorna har fortfarande en chans att låta vaccinera sig. Silander-Lehtinen säger att det går att beställa tid på alla vårdcentraler, men då ges doserna under dagtid.

– För att få skyddet snabbare kan de två första doserna ges med endast två veckors mellanrum. De ger ett tillräckligt skydd och den tredje tas efter 5-12 månader.

Åldern avgör påfyllnadsintervallet

Efter de tre första doserna gäller det att ta påfyllnadsdoser, men de ingår inte i vaccinationsprogrammet. Den första påfyllnaden tas efter tre år, efter det avgör åldern intervallet.

Personer som inte fyllt 50 år får påfyllnadsdosen var tionde år. I åldern mellan 50 och 60 år gäller ett intervall på fem år, efter det vart tredje år i takt med att immuniteten minskar.

Vaccinationerna registreras i vårddatabasen kanta.fi, så där går det att kolla om man glömt när man fått den senaste sprutan.

Diskussion om artikeln