Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommentar: Överspänt läge i riksdagen – läckor och avhopp visar på en djup politisk misstro

Från 2018
Uppdaterad 26.05.2018 09:29.
kommentar, rikhard husu
Bild: Yle

Ett överspänt läge råder i riksdagen inför de avgörande besluten om vård- och landskapsreformen. Att icke-offentlig information läcker från grundlagsutskottet visar på den misstro som råder i politiken just nu, skriver Rikhard Husu.

I dag meddelade riksdagens talman Paula Risikko att hon sammankallar partiledarna och riksdagsgruppernas ordförande för att diskutera spelreglerna i riksdagen.

Orsaken till det här är att icke-offentlig information läckt från grundlagsutskottet under pågående beredning.

Utgångspunkten för utskottsarbetet är att ärendena är icke-offentliga medan de bereds. Det här betyder bland annat att de diskussioner som förs i utskottet inte protokollförs eller refereras.

På motsvarande sätt offentliggörs inte utkast till utlåtanden så länge behandlingen i utskottet pågår.

Att information läcker medan ärendet ännu behandlas går således mot en av de grundläggande principerna i riksdagsarbetet.

Som lök på laxen kommer läckan från grundlagsutskottet, som förväntas kunna ställa sig ovan dagspolitiskt käbbel.

Läget är prekärt för statsminister Sipilä som får se majoriteten bakom vård- och landskapsreformen krympa

Det är vanskligt att spekulera i motiven till vem som läckt utkastet till utlåtande och varför. Men det är inte långsökt att tänka sig att avsikten bakom läckan varit att påverka beredningen och det politiska åsiktsklimatet i stort.

Intressant nog anger riksdagsledamoten Susanna Koski (Saml) de läckta uppgifterna som en bidragande orsak till att hon inte tänker rösta för vård- och landskapsreformen.

Koski oroar sig över uppgifterna om att implementeringen av valfriheten kan komma att skjutas fram. Det här var inte vad Centern och Samlingspartiet kom överens om ursprungligen, anser Koski.

Det återstår att se om fler ledamöter väljer att gå mot den egna riksdagsgruppen i frågan.

Sannolikt är Koski inte den enda samlingspartisten som tänker i de här banorna. Men det återstår att se om fler ledamöter väljer att gå mot den egna riksdagsgruppen i frågan.

Tidigare har även riksdagsledamoten Elina Lepomäki (Saml) meddelat att hon röstar mot reformen.

Läget är prekärt för statsminister Juha Sipilä (C) som får se majoriteten bakom vård- och landskapsreformen krympa, ledamot för ledamot.

Fler avhopp kan innebära att vård- och landskapsreformen begravs för gott.

Diskussion om artikeln