Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Wow, de är riktigt bra” – oerfarna underdogen Liverpool hoppas kunna rubba otaktiska Real

Från 2018
Jürgen Klopp.
Bildtext Jürgen Klopp.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

De är fantastiska, men har inte mött oss ännu. Det konstaterar Liverpool-tränaren Jürgen Klopp inför Champions League-finalen på lördagskvällen. Samtidigt får snacket om motståndartränarens taktiska inkompetens tysken att skratta.

På lördagskvällen når Champions League-säsongen äntligen sin kulmen. Blir det en historisk tredje titel på raken för Real? Eller lyckas Liverpool upprepa bragden från 2005?

Ett av nyckelorden under uppladdningssnacket: Erfarenhet.

Medan Real Madrid kan starta exakt samma elva som för ett år sedan har inte en endaste av Liverpools spelare stått på plan under en Champions League-final. Men Liverpool-lotsen Jürgen Klopp vill inte medge att erfarenhet kommer att vara en avgörande faktor.

– Visst är det viktigt och de kommer säkert att vara självsäkrare under matchens första sekunder, men som tur är avgörs inte matchen då, säger Klopp, som själv tog Borussia Dortmund till final 2013, enligt AFP.

Hyllar Zidane

Totalt har Liverpool tagit hem segern i Champions League eller Europacupen fem gånger, senast i Istanbul för 13 år sedan. De senaste åren har Real Madrid ändå varit minst sagt dominanta i den paneuropeiska toppturneringen.

– Vi har analyserat deras spel och slagits av tanken: ”wow, de är riktigt bra”. Men de har inte mött oss ännu, säger Klopp.

Real Madrids väg till den tredje raka Champions League-finalen har ändå varit allt annat än lätt. Bland andra Paris Saint-Germain, Juventus och Bayern München har stått för motståndet och stundvis fått de regerande mästarna i gungning.

Men till slut har ”Los Blancos” alltid gått ur striden som segrare. Inte minst tack vare tränaren Zinedine Zidane, menar Klopp.

– Jag har inte varit här länge men ändå tränat Liverpool längre än vad han tränat Real Madrid – och ändå har han redan två Champions League-titlar, säger Klopp.

"Kemin oerhört viktig"

Zidane själv säger att det är den mentala biten som är hans styrka. Inte alls det taktiska.

– Jag är långt från den bästa tränaren när det kommer till taktik, men jag har passion. Jag förstår hur omklädningsrummet fungerar och förstår hur spelarna tänker. Det är det viktigaste för mig, säger Zidane enligt AP och tillägger:

– Det är oerhört viktigt att kemin fungerar i omklädningsrummet. För att vinna krävs det att laget är sammansvetsat.

Zinédine Zidane, Cristiano Ronaldo.
Bildtext Zinedine Zidane med sin superstjärna Cristiano Ronaldo.
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Påståendet att Zidane inte skulle vara en taktisk tränare får kollegan att skratta.

– Det är ju ganska roligt, kommenterar Klopp.

En nyckelfråga för Reals chanser i Kiev på lördagen stavas Cristiano Ronaldo. Den portugisiska megastjärnan har dragits med en vristskada – men är redo för spel, uppger Zidane.

– Han är 140 procent redo, säger fransmannen.

Champions League-finalen kör igång klockan 21.45 på lördagen och sänds direkt i TV2 och på Arenan med svenskt referat.

Diskussion om artikeln