Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Vidrigt, presidenten är en idiot” – NFL-stjärnorna rasar efter protestförbjudande regeln och Trumps nyaste utspel

Från 2018
Uppdaterad 26.05.2018 11:41.
Miami Dolphins-spelare knäböjer.
Bildtext Miami Dolphins-spelare knäböjer under nationalsången.
Bild: imago sport / All Over Press

I fjol knäböjde klubbägarna tillsammans med sina spelare – men nu förbjuder de dem att protestera. Samtidigt firar Donald Trump den nya regeln med en omsusad kommentar: Alla som inte står ska lämna landet.

NFL:s nyaste regel slog ner som en bomb i den amerikanska fotbollsvärlden: Ligan kan nu bötfälla spelare som knäböjer under nationalsången före matcher.

Det var klubbägarna som röstade fram den nya regeln tidigare i veckan och möttes direkt av mothugg från spelarfackets sida – men också av jubel från konservativa politiker med vicepresidenten Mike Pence i spetsen.

– Vi vinner, skrev Pence på Twitter.

President Donald Trump, som i fjol kallade knäböjande spelare för ”horungar” och därmed fick hela ligan att knäböja sida vid sida som protest, är givetvis nöjd.

– Man måste stå stolt för nationalsången. Om du inte gör det ska du inte spela, inte ens vara där. Inte ens vara i landet. Ägarna fattade rätt beslut, säger Trump enligt Fox.

Jag skulle älska att bli intervjuad, konstaterade Trump inför journalister i Vita huset
Bildtext Donald Trump.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

"Vi har väl fortfarande yttrandefrihet?"

Kommentaren fick spelarna att se rött.

– Det är vidrigt. Vi har väl fortfarande yttrandefrihet? Frihet att protestera? Nu vill presidenten sparka ut någon som protesterar ur landet? Så ska det inte vara, säger Denver Broncos-linebackern Brandon Marshall enligt ESPN och får medhåll av konkurrenten Doug Baldwin:

– Trump är en idiot. Det är så pass simpelt, säger Seattle Seahawks-receivern enligt The News Tribune.

Doug Baldwin gör touchdown.
Bildtext Doug Baldwin klämmer in bollen mot Marshalls Denver.
Bild: Jason Szenes / EPA / All Over Press

Super Bowl-mästaren Malcolm Jenkins sågar i sin tur hela regeln.

– Vad ägarna gjorde är en kränkning av spelarnas konstitutionella rättigheter, skriver Jenkins i en lång utläggning på Twitter.

Vad händer med Eagles besök till Vita huset?

Regelförändringen och spelarnas utspel kommer en vecka före Super Bowl-vinnarna i Philadelphia Eagles ska besöka Vita huset för att traditionsenligt bli uppvaktade av presidenten. Tränaren Doug Pederson säger för sajten NJ.com att varje spelare får fatta beslut om deltagandet själv.

Men quarterbacken Carson Wentz sänder signaler om att laget kommer att fatta ett gemensamt beslut.

– Om hela laget bestämmer sig för att delta så kommer jag också att åka till Vita huset. För mig personligen är det inte ett politiskt besök, men jag vet att det är det för många andra, säger Wentz.

Carson Wentz diskuterar med chefstränaren Doug Pederson.
Bildtext Carson Wentz diskuterar med Doug Pederson.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Klubbägarna försvarade regelförändringen genom att tillåta spelarna att vistas i omklädningsrummet under nationalsången – något som Pittsburgh Steelers gjorde redan i fjol då protesterna nådde sin kulmen.

Omröstningen väcker frågor – likaså Kaepernicks rättsärende

Röstningsförfarandet har också väckt kritik efter att det uppdagades att ägarna inte ens enligt uppgift röstade om regeln. Istället ska klubbägarna bara ha utrett understödet för regeln bland ägarna och därefter klubbat igenom den.

Före avslöjandet hade både San Franciscos och Oaklands ägare, båda med klubbar i liberala Bay Area, menat att de avstod från att rösta om regeln.

Case Colin Kaepernick har i sin tur också gått het hela sommaren. Den tidigare San Francisco-quarterbacken, som var den första att knäböja under nationalsången under säsongen 2016, har gått arbetslös sedan han i fjol sade upp sitt kontrakt med 49ers.

Colin Kaepernick
Bildtext Colin Kaepernick (i mitten).

Efter att ha blivit utan kontrakt också inför den kommande säsongen bestämde sig Kaepernick för att stämma ligan och klubbarna för att i hemligt samförstånd kommit överens om att inte signa spelaren på grund av hans protester.

Klubbarna har i sitt försvar menat att det handlar om rent idrottsliga orsaker – att Kaepernick inte längre håller måttet – men enligt NBC ska läckta scoutrapporter bevisa motsatsen. Enligt NBC ska flera klubbar ha rankat Kaepernick till och med som ett förstaval till spelpositionen.

NFL-säsongen 2018 kör igång i september.

Knästående spelare

Stå eller betala – kampen mellan Trump och NFL går vidare

NFL bötfäller spelare som knäböjer under nationalhymnen.