Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Torvalds vill fortsätta jobba i Bryssel - ställer upp i EU-valet om ett år

Från 2018
Nils Torvalds ler.
Bildtext Nils Torvalds.
Bild: Johan Hagstrom

Nils Torvalds har meddelat att han vill fortsätta som europaparlamentariker.

Under SFP:s partidag i Uleåborg har Nils Torvalds meddelat att han vill fortsätta jobba i Bryssel. Han ställer upp för SFP i EU-valet om ett år.

- Europa lever i utmanande tider och arbetet i parlamentet har varit fruktansvärt spännande och lärorikt, och så tycker jag det är alldeles förbaskat roligt, säger Torvalds till Svenska Yle.

Vad vill du jobba för under nästa period i EU?

- Nå det är klart, först måste jag bli invald. Men under den här perioden har jag arbetat mycket med klimatfrågor och de kommer under de följande fem åren att finnas jättehögt på dagordningen.

Torvalds lyfter upp EU:s ansvar för bilarnas avgaser, skog och mark, plasten och framför allt Europas ansvar i de här frågorna i förhållande till USA, Kina och Ryssland.

Det gick ganska bra för dig i förra EU-valet med närmare 30 000 röster, i presidentvalet gick det inte fullt lika bra. Vad behöver du jobba med inför nästa kampanj?

- För det första måste SFP få en bra lista, det här är inte en enmansshow. Men alla de stora europeiska och globala säkerhetsfrågorna är något där jag tror vi kan påvisa att vi har en stor trovärdighet, jag tror det är den trovärdigheten som gäller.

Torvalds, 72 år, har varit europaparlamentariker sedan juli 2012 då han tog över efter Carl Haglund när Haglund blev partiordförande för SFP.

Torvalds besked innebär att det inte sker några stora förändringar i SFP:s led det närmaste året. Under partidagen väntas inga dramatiska personval, partiordförande Anna-Maja Henriksson och alla tre vice ordförande ställer upp för omval.

Torvalds svag i presidentvalet, men stark i senaste EU-val

I förra EU-valet 2014 var Torvalds överlägsen av SFP:s kandidater. Han fick nästan 30 000 röster, medan Christina Gestrin kom på andra plats inom SFP med drygt 16 000 röster.

Torvalds presidentkandidatur i januari kan däremot ses som ett misslyckande för partiet. Torvalds landade sist bland de åtta presidentkandidaterna, med ett stöd på enbart 1,5 procent.

Valet av ledamöter till Europaparlamentet hålls om ett år, söndagen den 26 maj 2019. 13 ledamöter väljs från Finland.

Diskussion om artikeln