Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFP siktar in sig på finskspråkiga väljare via liberala värderingar - och vill inte sitta längst till höger i riksdagen längre

Från 2018
SFP:s lilla tält på torget i Uleåborg.
Bildtext SFP försöker få fotfäste också i Uleåborg, här på torget mitt i stan.
Bild: Johan Hagström

Aldrig förr har SFP samlats till partidag så långt norrut som i Uleåborg. Signalen är att partiet vill erövra ny mark och rikta sig också till finskspråkiga väljare.

Antalet svenskspråkiga i Uleåborg steg plötsligt med 50 procent den här helgen när 200 SFP-delegater samlades där för partidag.

I vanliga fall bor det omkring 450 svenskspråkiga invånare i staden, så det är inte den första regionen man tänker på när det gäller potentiella tillväxtplatser för Svenska folkpartiet.

Så varför har SFP valt att samlas i Uleåborg? Staden beskrivs som en viktig svensk språkö. Här finns den svenska privatskolan med omkring 200 elever - många finskspråkiga barn går i den också, och antalet elever är stort jämfört med det totala antalet svenskspråkiga i staden.

Här i Uleåborg marknadsför vi inte oss som ett språkparti utan via de liberala värdena

― Tanja Nyman, SFP

Valet att samlas i Uleåborg handlar om att Svenska folkpartiet vill erövra nya marker, och intresset för svenskan har alltså funnits redan länge i Uleåborg. Men det är inte genom det svenska språket man ska rekrytera väljare.

- Här i Uleåborg marknadsför vi inte oss som ett språkparti utan vi marknadsför oss via de liberala värdena, säger Tanja Nyman, aktiv inom SFP i Uleåborg.

- För mig är SFP ett centralparti med liberalt ansikte och det passar mig bäst av Finlands partier. Jag tror vi kunde vara alternativet till Centerpartiet, fyller Anu Huusko på, också hon aktiv inom SFP i Uleåborg.

Tanja Nyman och Anu Huusko, aktiva inom SFP i Uleåborg.
Bildtext Tanja Nyman och Anu Huusko, uleåborgare och SFP:are.

Det är Centern som har det starkaste greppet om Uleåborg, och SFP målas därför upp som ett liberalare alternativ för väljare som annars skulle rösta på statsministerpartiet.

I kommunalvalet fick SFP 300 röster i Uleåborg och knep alltså ännu inte någon plats i fullmäktigesalen i landets femte största stad. Men i senaste riksdagsval röstade över 900 uleåborgare på SFP - alltså dubbelt så många som det bor svenskspråkiga i staden.

- Det var en stor seger, det var helt otroligt, säger Nyman.

Både hon och Huusko är klart optimistiska gällande SFP:s framtidsutsikter i Uleåborg.

Svenskan är inte huvudbudskapet

Att svenskan inte är det SFP ska profilera sig via är det flera som tycker. Diskussionen om att byta namn på partiet och slopa ordet "svenska" är aktuell än en gång, i form av en motion på partidagen.

Något namnbyte är inte aktuellt just nu, men partiet betonar att man vill öppna sin politik för fler. Fast hur ska det då ske? Huvudbudskapet under SFP:s partidag i Uleåborg är aningen svårt att hitta.

Två ämnen upprepas i flera tal på stadsteaterns scen i Uleåborg: SFP är kritiskt till regeringens vård- och landskapsreform och inte redo att förhandla ens om helikoptrar. Och: SFP har fått nog av att sitta i opposition, i nästa riksdagsval siktar man på regeringen.

Sakfrågorna som tas upp under dagen utgör ändå en rätt brokig skara. SFP:s partidelegater behandlar bland annat vargar, samtyckeslag, vaccinationstäckning, språkbadsförsök, avgiftsfri utbildning på andra stadiet och allt möjligt annat under partidagen.

SFP vill inte sitta längst till höger i riksdagen

En värdediskussion som förts under helgen är att SFP skulle vilja byta plats i riksdagens plenisal. Det här kom fram under pressträffen på fredag kväll. Man tycker det ger fel bild av partiet att det sitter längst till höger i salen.

- Vår plats är inte längst till höger, det ger helt fel bild, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Vår plats är inte längst till höger, det ger helt fel bild

― Anna-Maja Henriksson

Att SFP sitter längst till höger handlar om gammal tradition: det har varit platsen närmast tolken.

- Med dagens teknik finns det behovet inte längre. Det är dags att se över den politiska kartan.

På frågan om var SFP helst skulle placera sig i plenisalen är svaret "någonstans mellan Samlingspartiet och Centern" - det vill säga mellan de två partier som nu hårt driver den vårdreform som SFP så starkt kritiserar.

En positiv nyhet för partiet är att Svensk Ungdom har lyckats bra med att värva nya medlemmar. De tre senaste åren har medlemsantalet vuxit med 20-25 procent per år till cirka 2 800 i dag.

Diskussion om artikeln