Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Irland röstade för legalisering av abort, SFP vill locka finskspråkiga väljare, Champions League avgörs och alla statliga byggnader i Bayern får kors

Från 2018
Tre kvinnor håller upp plakat för att fira att ja-sidan segrade i den irländska folkomröstningen om abortlagar i maj 2018.
Bild: EPA/ Crawley

Här kommer lite läsning för lördagskvällen.

Nej-sidan har erkänt sitt nederlag i folkomröstningen i Irland. Det innebär att majoriteten av irländarna stöder en legalisering av abort.

Genom att samlas i Uleåborg vill SFP vända sig till nya väljare. Partiet önskar också byta plats i riksdagens plenisal: att sitta längst till höger känns helt fel.

Det mesta talar för Real Madrid i kvällens Champions League-final, men ändå är Yle Sportens Antti Koivukangas kluven. En hel fotbollsvärld håller andan när matchen sparkar igång klockan 21.45 i Yle TV2 och på Yle Arenan. "Liverpools sagolika säsong kronas av en triumf i Kiev", tror Koivukangas.

Om meningen var att väcka uppståndelse och diskussion så har man lyckats mer än väl. För några veckor sedan fattade den bayerska regeringen under den nye regeringschefen ett beslut som har satt sprätt på debatten. Vår medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom om korset som instrument i valkamp.

Diskussion om artikeln