Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rekordkastet ändrar inte på Helanders upplägg – nu gäller det att hitta en ny hög grundnivå

Från 2018
Oliver Helander kastar
Bildtext Oliver Helander kastade 85,46 i säsongens första tävling.
Bild: Lehtikuva

Vi satte inte upp någon ny målsättning gällande kastlängd efter den här tävlingen, säger Oliver Helanders tränare Glenn Lignell till Yle Sporten. Helander förbättrade sitt personliga rekord med över fem meter i säsongens första tävling.

82,73 och 85,46. Oliver Helanders första tävling för säsongen var inget annat än en succé. 21-åringen ville nå över 80 meter i den första tävlingen och över 85 den här sommaren.

Båda målsättningarna uppfylldes direkt och i samma veva spräckte han även EM-gränsen.

– Jag hade förväntat mig runt 80 meter i dag men nu blev det över 85 och det känns väldigt bra att få det så tidigt på säsongen, säger Helander till Yle Sporten efter tävlingen.

Oliver Helander sträcker armarna i luften
Bild: Lehtikuva

Helanders tränare Glenn Lignell säger att dagens rekord inte kom som någon superöverraskning för honom.

– Det finns ingen orsak att tvivla på Olivers grundpotential men det var inte lika säkert att vi skulle få se de här längderna i den första tävlingen. Träningskasten har gett vid handen att han kan förbättra resultaten från förra säsongen. Kastningen känns säkrare i år och det leder till att han kan kasta mer avslappnat, säger Lignell.

Planen ska följas

Trots att Helander kastade så här pass långt redan nu i maj så kommer man inte att ändra på upplägget för den här säsongen.

– Det här betyder att vi kan fortsätta enligt den plan som vi lade upp i höstas. Försommarens tävlingar planerade vi redan då. Under sommaren blir det en träningspaus innan Kalevaspelen och förhoppningsvis EM. Vi satte inte upp någon ny målsättning gällande kastlängd efter den här tävlingen, säger Lignell.

Helander hyllas ofta för sin fina teknik och som samtidigt tyder på en grym potential.

– När han kastar som i dag så finns det möjlighet att kasta riktigt långt på sikt. En viktig del är att hållas hel. Han är en explosiv kastare men det ställer hårda krav på kroppen. Det är viktigt att Oliver får hållas hel och kan tävla och träna frisk och på så vis få utnyttja sin fina teknik. Då kan det bli riktigt bra med tanke på framtiden, säger Lignell.

Glenn Lignell är tränare för spjutkastaren Oliver Helander.
Bildtext Glenn Lignell.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Endast två kast i Vanda

Helander har haft sin beskärda del av skador de senaste åren. I fjol var det armbågen som krånglade och i vinter har en ryggskada stört.

I dagens tävling i Vanda valde Helander att tacka för sig efter de två rekordkasten och stod över de fyra sista omgångarna. Det hade ändå inte något med skador att göra.

– Armbågen kändes bra i dag. Det var inget problem, säger han.

Samma svar ger också tränaren Lignell.

– Oliver ville lämna tävlingen med en bra känsla. Om han hade försökt förbättra rekordet ytterligare så kanske han skulle ha fått känslan av att det krävs något extraordinärt och det kunde ha lett till någon skada. Det var ett klokt beslut, säger han.

Oliver Helander med en blombukett i handen.
Bild: Lehtikuva

Grundnivån ska höjas

Om säsongens första tävling gav en liten fingervisning om på vilken nivå Helander ligger nu så är den stora frågan vad man kan förvänta sig av den här säsongen.

– Man förbättrar nog inte rekordet med fem meter i varje tävling. Nu gäller det att hitta en ny hög nivå. Om grundnivån i bra kast i fjol var mellan 78 och 80 meter så kan det i år ligga mellan 83 och 86 meter. Det är snarare en sådan utveckling att vänta nu, säger Lignell.

Nästa gång Helander tävlar är i Åbo i början av juni under Paavo Nurmi Games. Då är siktet inställt på 85 meter igen.

– Förhoppningsvis kan jag kasta lika långt som i dag. Då kan jag vara nöjd, säger han.

Diskussion om artikeln